Of de van de week...

Recept 96, Runderschenkel "en daube"

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg runderschenkel(s) met been
100 gr vet spek in stukjes
1 lepel olijfolie
1 grote ui - in ringen
2 teentjes knoflook - gesnipperd
2 eetlepels gehakte peterselie
tijm
laurier
klein glaasje cognac of armagnac
1 1/2 dl rode wijn (voorverwarmd)
zout
vers gemalen peper

Bereiding:

Een oud Frans boerengerecht; Schenkel als feestgerecht, subliem in zijn eenvoud
Voorbereiding:
Zet een Braadpan op en laat het spek even zachtjes uitsmelten met de olie. Voeg de ui toe. schep even om. het is niet de bedoeling dat het gaat bakken.
Leg de runderschenkel erbij, haal dit goed aan alle kanten door het vet en de uien. giet er de voorverwarmde armagnac over, steek de damp aan en laat uitbranden. voeg dan tijm en laurier bij, de zout en royaal vers gemalen peper en de voorverwarmde rode wijn. laat dit aan de kook komen - 5 min pruttelen.

Bereidingswijze:
Alles overbrengen in de aardewerken pot (romertopf), leg de deksel er goed op; het moet goed afsluiten, anders een rolletje waterdeeg of natgemaakte watten of keukenpapier ertussen zodat het goed afsluit. Pot in zeer matige oven ca 150 graden en ongeveer 3 uur laten stoven. kan een dag van te voren - volgende dag nog lekkerder
Serveertips
Eten met stokbrood of grof bruinbrood in stukken - lekker dopen in de saus, stoere rode wijn erbij - eventueel met sla voor wat fris erbij
Bron:
Uit een chique damesblad van 30 jaar geleden