Het Italiaanse
stoofvleesgerecht osso-buco dankt zijn naam aan het vlees
(schenkel) dat erin zit: osso buco betekent 'hol been' en dat is
precies wat
schenkel is (mergpijp met vlees erom). Door de lange stooftijd wordt
het
vlees heerlijk zacht en de schenkels maken het stoofvocht geurig en
gebonden. Een ideaal gerecht voor de Römertopf!
Voorbereiding:
Leg de Römertopf 1 uur in koud water.
Bereidingswijze:
Wentel 4 vlezige kalfsschenkels van 4-5 cm dikte door bloem, bak ze
in 50 gr
bakboter bruin en leg ze vervolgens zonder vet in de Römertopf, met
1 ui in
ringen, 2 stelen bleekselderij in boogjes, 2 gehakte knoflooktenen,
1
citroenschilletje, 1 takje majoraan, wat zout en peper, 2 dl
kalfsbouillon,
1 dl droge witte wijn en 1 blik tomaten met vocht.
Sluit de braadschotel af, zet hem in het midden van een koude oven,
schakel
de oven in op 220 C en stoof de osso-buco in 2 1/2 uur gaar.
|