In de schijnwerpers de...

Recept 159, Kool met gehaktballetjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

400 gram hoh gehakt + kruiden naar smaak
2 eetl. gemalen kokos
1 klein blikje ananasstukjes
300 gram gesneden kool
1 rode paprika in kleine stukjes
2 gesnipperde uien
3 eetl. spekblokjes
6 middelgrote aardappels
4 eetl. roomboter
peper en zout uit de molen

Bereiding:

Gebruik voor dit gerecht spitskool of groene kool als je een meer uitgesproken koolsmaak lekker vindt.

Voorbereiding:
Zet je Römertopf een kwartier in koud water.
Kruid het gehakt naar eigen smaak, kneed de kokos erdoor en maak walnootgrote balletjes. Schil de aardappels, snijd er kleine blokjes van en kook ze 5 minuten. Laat in een zeef uitlekken en afkoelen (voorgekookte blokjes uit de winkel worden bij mij nooit gaar). Laat de ananasstukjes uitlekken ( bewaar het sap).

Bereidingswijze:
Doe de kool, ui,spekjes, paprika, ananas en aardappel in de Römertopf en, maal er enkele slagen peper en zout overheen en werk het met je handen door elkaar. Voeg enkele eetlepels ananassap toe. Nu voorzichtig de gehaktballetjes erdoorheen werken.
Tot slot een paar stukjes roomboter erbovenop (= voor de smaak dus je kunt het ook weglaten) Zet de Römertopf in een koude oven en laat het gerecht bij 200°C. in een uur gaar worden. (hete lucht 180°C.)