In de schijnwerpers de...

Recept 139, Ribkarbonade met appel uit de Römertopf.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 Ribkarbonades (±125 gram)
1 ui
1 prei
1 citroen
4 appels (cox's orange)
4 eetlepels rozijnen
2 eetlepels gember (om te bakken)
3 eetlepels cognac (of vieux)
2 eetlepes suiker
2 eetlepels franse mosterd
2 theelepels bouillonpoeder
snufje peper

Bereiding:

Voorbereiding:
Zet de römertopfschaal en -deksel ongeveer 15 minuten in een bak met koud water.
Pel de ui en snipper hem grof. Snijd de prei in ringen van ca. 0.5 cm, doe ze in een zeef en spoel ze met koud water schoon. Pers de citroen uit. Was de appels en steek met een appelboor de klokhuizen eruit. Snijd met een puntig mesje de schil van de appels rondom in.
Schep in een kopje de rozijnen, bakgember, cognac, citroensap en suiker door elkaar. Vul de appels met het rozijnenmengsel.

Bereidingswijze:
Neem de römertopf uit het water en droog hem af. Verdeel de ui en prei over de bodem van de schaal.
Wrijf de karbonades in met peper en mosterd en leg ze op het prei-uimengsel. Zet daarna de gevulde appels op de karbonades.
Los de bouillonpoeder op in 1 dl heet water en schenk de bouillon in de römertopf. Doe het deksel op de schaal en zet hem in een koude oven zetten.
Schakel de oven in op 225°C. en verwarm de schotel ca. 60 minuten.
Haal het deksel van de schaal en laat de karbonades in ca. 10 minuten bruin kleuren.