Sushi (寿司) is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst van een paar centimeter in verschillende vormen, met daarop of daartussen de overige ingrediŽnten. Deze kunnen zijn: rauwe vis, rauwe garnalen, rauwe inktvis, maar ook gaar gemaakte vis, gebakken ei, of groenten. Als vis wordt alleen zeevis gebruikt, omdat zoetwatervis soms parasieten bevat en daarom niet rauw gegeten kan worden. De rijst is erg kleverig, zodat deze een geheel blijft. De rijst smaakt licht zuur door rijstazijn, maar er wordt ook wat zoete rijstwijn, mirin, en wat zout aan de rijst toegevoegd. De rijst kan geheel koud zijn, maar is soms ook lauw.

Bij de meeste soorten sushi wordt zeewier gebruikt, nori genaamd, dat in dunne velletjes wordt verwerkt. Het werd oorspronkelijk gewonnen door zeewier af te schrapen van de kades in de haven, en het vervolgens in de zon te laten drogen. Tegenwoordig wordt de plant gekweekt en in dunne plakken gedroogd, vaak op maat gesneden.

Eetwijze:
Sushi wordt in Japan op verschillende manieren gegeten:

1. In restaurants, waar een kant-en-klare set sushigerechten wordt besteld. Vaak zijn in plastic uitgevoerde voorbeelden van de gerechten uitgestald in de etalage, zodat de keus voor allen eenvoudig is.
2. In sushibars, waar de gasten rond een lopende band zitten, waarbinnen een aantal koks de sushi klaarmaken. De bordjes worden op de lopende band gezet, en de gasten nemen wat hun aanstaat. De koks variŽren de ingrediŽnten, zodat de gasten de neiging hebben veel te eten. De bordjes hebben verschillende kleuren, die aangeven wat de kosten van het gerecht zijn. Zo zal een grote rauwe garnaal veel duurder zijn dan een aantal blokjes rijst, met komkommer gevuld, of een eenvoudige witte vis.
3. In afhaalbakjes. De sushi wordt dan bijvoorbeeld in de trein gegeten.
Sushi wordt in tegenstelling tot sashimi traditioneel niet met stokjes gegeten maar met de hand. De Japanners steken een sushi in zijn geheel in hun mond, hoewel velen ook stokjes gebruiken. De meeste westerlingen vinden het echter een wat grote hap, zij zullen de sushi liever afhappen.

Bij de sushi drinkt men over het algemeen groene thee, die in Japan gratis wordt geserveerd, maar men ziet ook mensen wel bier drinken. Warme sake wordt soms vooraf gedronken. Het is niet gewoon sake bij sushi te drinken omdat sushi voornamelijk uit rijst bestaat en sake van rijst gemaakt wordt. Japanners zien dit als dubbelop.

Vormen:Als vormen van sushi worden onderscheiden: maki, nigiri, oshi, en temaki. Voor maki wordt rijst en een laagje andere ingrediŽnten op een velletje zeewier gelegd. Het geheel wordt stijf opgerold, en van de cilinder die zo ontstaat worden plakjes gesneden. Nigiri is een met de hand gevormd klompje rijst waar een stukje vis bovenop wordt geperst; soms vastgehouden door een dun strookje zeewier. Tegenwoordig wordt ook wel een vorm van hout of kunststof gebruikt om de rijst te persen. Oshi is een andere vorm van geperste sushi. Hierbij worden rijst en vis in laagjes in een vorm gelegd en geperst. Het resultaat wordt in kleine stukjes gesneden en opgediend. Deze techniek is afkomstig uit Osaka. Voor temaki tenslotte wordt de rijst met de overige ingrediŽnten in een puntzak van zeewier gestopt. Zelf sushi maken is erg lekker, en als je het eenmaal onder de knie hebt (het is niet zo moeilijk) erg leuk. De lekkerste sushi recepten vindt u op deze pagina. Voor straks eet lekker !

 (Go ni, oishii kenkō ashita taberu tame ni !)

   

Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !

 Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !

1 = lekker, 2 = erg lekker, 3 = heel lekker, 4 = geweldig lekker, 5 = super lekker !

            

De lekkerste Sushi recepten:

Recept - Sushi van flensjes en zalm

Recept - Spinazie-sushi met tonijn en sesam

Recept - Maki sushi en nigiri sushi

Recept - Sushi met fruit

Recept - Sushi vegetariano con asparagi spinaci e senape

Recept - Japans koreaans sushi rol

Recept - Eier-sushi met garnalen

Recept - Sushisalade

Recept - Basis recept voor Sushi

Recept - Prei-sushi's met avocado en garnalen

Recept - Prei-sushi's met tonijn en tomaat

Recept - Gerookte zalm-sushi's met gember

Recept - Komkommersushi met avocado

Recept - Vegetarische norirollen

Recept - Nieuwe aardappelen met nori

Recept - Basis recept voor Sushi II

Recept - Sushi-rolletjes (futomaki)

Recept - Sushi met spinazie, tonijn en zalm

Recept - Sushi met gerookte kip

Recept - Sushi van gerookte zalm met nieuwe maatjes

Recept - Sushi balletjes

Recept - Sushi rijst basis recept

Recept - Sushi met tonijn

Recept -

Recept -

Recept -

Recept -