of als... De van de dag !

De lekkerste Vis gerechten !

Een speciale selectie van recepten voor de lekkerste vis gerechten,

als hoofdmaaltijd, met zorg bij elkaar verzameld !

Recepten zijn voor 4 personen, tenzij in recept anders vermeld.

 Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !

1 = lekker, 2 = erg lekker, 3 = heel lekker, 4 = geweldig lekker, 5 = super lekker !

            

Vis bereiden:

Wanneer is vis vers !

Verse vis is veerkrachtig. Druk met de vinger op de vis; de afdruk van uw vinger mag niet in de vis achter blijven. De ogen moeten nog helder zijn en bol staan. Zolang de vis vers is zijn de kieuwen rood. Vis moet neutraal ruiken en niet naar vis. Hoe sterker de vislucht, hoe ouder de vis.

Koken van vis.

De term "gekookte vis" is zo ingeburgerd dat hij soms tot misverstanden aanleiding kan geven. Vis wordt nooit gekookt maar gepocheerd. Het water of de bouillon waarin u de vis wilt "koken" moet net tegen de kook aan moet zijn en vooral niet borrelen. Nog beter is een stoompan waarin het water (met kruiden) wel mag koken. De vis wordt gaar op het boven de stoom liggende rooster en behoudt beter zijn smaak omdat er geen sappen in het water verdwijnen.

Op de graat.

Pocheer, stoom of bak vis bij voorkeur op de graat, en haal die er pas uit als de vis gaar is De aromaten die de graat bevat, mist u bij het bereiden van filets.

Bakken van vis.

Vis wordt gebakken in een koekenpan of speciale visbakpan, in boter of (olijf)olie. Droog de vis goed met een schone doek of keukenpapier. Zout de schoongemaakte vis en laat het zout ongeveer 10 minuten intrekken, voeg peper en een paar druppels citroensap toe. U kunt ook speciale viskruiden gebruiken die u bij ons in de winkel kunt kopen. Voor de vis in de hete boter of olie gaat, wordt hij door de bloem gehaald (of gepaneerd). Haal de vissen of de moten door de bloem, dan door de melk en opnieuw door de bloem. Schud overtollige bloem eraf.

Paneren.

Haal de vissen of moten door opgeklopt eiwit en daarna door het paneermeel. Schud overtollig paneermeel eraf.
Beweeg de vissen onder het bakken voorzichtig heen en weer om aanbakken te voorkomen (leg platvis met de lichte kant naar beneden in het hete vet). Bak de vis aan alle kanten goudbruin in schuimende boter. Neem de vis uit de pan en laat hem uitlekken op grauw papier om overtollig vet te verwijderen. Als u frituurt kunt u als "bekleedsel" ook een beslag maken, waar u de vis doorhaalt alvorens hem in het hete vet te laten glijden.

Mijn Top 123...

Recept 1... Basmatirijst met asperges en vis

Recept 2... Courgettes gevuld met tonijn

Recept 3... Gebakken paling met spinazie en oesterzwammen

Recept 4... Gebakken visfilet met vis-dillesaus en roerbakrijst

Recept 5... Gegrilde, gevulde tonijn met linzen en tomatenpesto

Recept 6... Geroosterde garnalen met limoen

Recept 7... Gestoofde vis met broccoli

Recept 8... Indonesische visschotel uit de Römertopf

Recept 9... Kabeljauw op Vlaamse wijze

Recept 10... Kabeljauwfilet in folie

Recept 11... Ovenschotel van panga filet champignons en geitenkaas

Recept 12... Oosterse kabeljauwpakketjes

Recept 13... Pasta met prei en mosselen

Recept 14... Geroosterde vis uit de oven (Tandoori muchli)

Recept 15... Italiaanse mosselen met spaghetti

Recept 16... Indische vis met prei en paddenstoelen

Recept 17... Hot curry met vis en sereh

Recept 18... Maaltijdsoep met vis

Recept 19... Paling in het Groen I (Anguille au Vert)

Recept 20... Prei-sushi's met tonijn en tomaat 

Recept 21... Roergebakken groene asperges met zalm

Recept 22... Salade Niçoise met zalm

Recept 23... Sushi met spinazie, tonijn en zalm

Recept 24... Vis Lasagne

Recept 25... Vis roerbakschotel

Recept 26... Visblokjes in pittige saus

Recept 27... Viscurry met basmatirijst

Recept 28... Visgoulash

Recept 29... Viskoekjes met komkommerrelish

Recept 30... Kaastaart met gerookte zalm en asperges

Recept 31... Quiche met maïs, gerookte zalm en bieslook

Recept 32... Roergebakken garnalen met peultjes

Recept 33... Roergebakken zalm I

Recept 34... Roergebakken zalm II

Recept 35... Salade met tonijn en groene olijven

Recept 36... Farfalle met romige zalmsaus

Recept 37... Garnalenpasta

Recept 38... Gebakken kabeljauw op z'n Grieks

Recept 39... Gebakken scholfilet met kappertjes en vissaus

Recept 40... Kabeljauw met peultjes

Recept 41... Rijstschotel met wortel, garnalen en gehaktballetjes

Recept 42... Schol-garnalenschotel

Recept 43... Spinazie-sushi met tonijn en sesam

Recept 44... Tagliatelle met gerookte zalm en room

Recept 45... Visschotel met reepjes gerookte zalm

Recept 46... Visrolletjes met zoete amandelvulling (uit Marokko)

Recept 47... Erwtensoep met taugé en gerookte zalm

Recept 48... Corzetti met kerriegamba's

Recept 49... Gebakken scholfilets met citroenmayonaise

Recept 50... Gebakken visblokjes

Recept 51... Gefrituurde garnalen met korianderpesto

Recept 52... Gegrilde zalmfilet met groenepepersaus en gegratineerde schorseneren

Recept 53... Gemarineerde gamba's met Chinese groenten

Recept 54... Gerookte zalm-sushi's met gember

Recept 55... Krieltjessalade met zalm en rucola

Recept 56... Kruidig gebakken vis (Masala dum machchi)

Recept 57... Nijlbaars met botersnijbonen

Recept 58... Paëlla met sardientjes

Recept 59... Paling in het Groen II

Recept 60... Paling op zijn Duits (Anguille à l'Allemande)

Recept 61... Risotto met mosselen en paprika

Recept 62... Thaise zalm met rijst

Recept 63... Thaise zalmsalade

Recept 64... Vissoep met rijst

Recept 65... Witte vis met Hollandaisesaus, rauwe ham en courgettelinten

Recept 66... Zalm met balsamico en bloemkool

Recept 67... Zalmlasagne met venkel

Recept 68... Risotto met mosselen

Recept 69... Roergebakken mosselen

Recept 70... Spaghetti met garnalen

Recept 71... Ovenschotel van vis met dillesaus, wortel en aardappelpuree

Recept 72... Kruidig gebakken vis (Masala dum machchi)

Recept 73... Kreeft met 2 soorten mayonaise

Recept 74... Malse tonijnbiefstuk

Recept 75... Kabeljauwvinken met gekarameliseerde asperges

Recept 76... Gegrilde witte vis met Parmaham, spek en asperges

Recept 77... Gegratineerde zalmtournedos in room

Recept 78... Gebakken Kalfsoesters met verse vijgen

Recept 79... Erwtensoep met gerookte makreel uit Noorwegen

Recept 80... Canneloni met gerookte zalm

Recept 81... Boter bij de vis

Recept 82... Brie-tonijn tosti

Recept 83... Balek çorbasi (Turkse vissoep)

Recept 84... Gegrilde zalmforelfilet

Recept 85... Geroosterde vis

Recept 86... Italiaanse mosselen met groente

Recept 87... Zalm-eisalade

Recept 88... Warmgerookte zalm met pasta en tomatensaus

Recept 89... Homemade vissticks

Recept 90... Scholfilet met gebakken aardappelen en wortelsalade

Recept 91... Gebakken vis met tonijntapenade

Recept 92... Koolvisfilet met sojasaus

Recept 93... Mediterraan vispannetje

Recept 94... Pasta ansjovis met groenten en parmezaan

Recept 95... Gebakken schelvis met notenrijst

Recept 96... Pofaardappel met roerbakgroenten en vis

Recept 97... Tomatenvissoep met rijst

Recept 98... Gepofte aardappelen met viskoekjes

Recept 99... Provençaalse visschotel met tijmcouscous

Recept 100... Afrikaanse vispastei

Recept 101... Vissticks met komkommersla en krieltjes

Recept 102... Mosterdvisschotel

Recept 103... Oosterse vispakketjes

Recept 104... Mexicaanse tostada's met gebakken vis & avocado

Recept 105... Zeeuws vispotje

Recept 106... Mexicaanse vis­schotel met salsa

Recept 107... Visfilet met ravigottesaus en wokgroenten

Recept 108... Koolvis met aardappel en prei

Recept 109... Cajunvis en paprikarijst

Recept 110... Kerrieaardappeltjes en gebakken vis

Recept 111... Thaise groene viscurry

Recept 112... Snelle indiase viscurry met broccoli

Recept 113... Visburger

Recept 114... Pasta met ansjovisolijven-saus

Recept 115... Visschotel anders

Recept 116... Visstoof met prei & bonen in gegrilde groentesaus

Recept 117... Gebakken vis met sperziebonensalade

Recept 118... Kruidige wortelstamppot met vis

Recept 119... Vis-maaltijdsalade

Recept 120... Hollandse groentesoep met visballetjes

Recept 121... Milde viscurry met sperziebonen-mangosalade

Recept 122... Tikka masala viscurry met zeevruchten

Recept 123... Taco's met geroosterde vis uit Yucatán