Kerst toetje recept 12, Abrikozen, aalbessen en vanille-ijs

Ingrediënten voor 6 personen:

1 kg verse abrikozen
0.25 l dessertwijn
sap van 1 citroen
paar repen van de citroenschil
4 eetl. suiker
250 g aalbessen
vanille- of pistache-ijs
munt of citroenmelisse om te garneren

Bereiding:

Halveer de abrikozen en verwijder de pitten. Breng in een steelpannetje de wijn, het citroensap, de citroenschil en de suiker aan de kook en laat al roerend koken tot de suiker gesmolten is. Doe de abrikozen in een passende pan en giet er de kokende suikerstroop over. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de abrikozen af en toe voorzichtig omscheppend circa 10 minuten pocheren. Neem van het vuur en laat de abrikozen in het pocheervocht afkoelen. Schep ze uit de pan. Kook het pocheervocht op hoog vuur in tot er circa 1 dl over is. Ris de gewassen bessen van de steeltjes en schep ze door de ingekookte siroop. Laat afkoelen en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verdeel de abrikozen over glazen schaaltjes of coupes. Schep er een bolletje ijs bij. Schep er de aalbessen met het vocht over, garneer met een groen blaadje en serveer meteen. Drink er desgewenst een glaasje van de resterende dessertwijn bij.