1,6 kg ontbeende
varkenslende
4 kleine uien, in vieren (of 2 grote uien, in 8 partjes)
1 liter appelsap, bij voorkeur zelf geperst
100 g Maldon zout of 50 g tafelzout
de stelen van een grote bos peterselie (desgewenst)
de teentjes van 1 bol knoflook, gekneusd, maar niet gepeld
250 ml ciderazijn
80 ml ahornsiroop
4 theelepels knoflookolie
1 theelepel kardamompitjes
1 theelepel karwijzaad |
Voorbereiden:
Leg het ontbeende, opgerolde stuk varkensvlees in een pan of
stoofpot met deksel.
Voeg er 1 liter water en de rest van de ingredienten behalve de
knoflookolie aan toe, leg het deksel op de pan of stoofpot en zet
hem minstens 24 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast of op een
koele plek.
Bereiden:
Verhit de oven een halfuur voordat het varkensvlees erin moet tot
200°C of gasovenstand 6.
Haal het vlees uit het pekelvocht en leg het op een rooster in de
gootsteen, zodat het vocht kan uitlekken en het vlees wat op
temperatuur komt. Leg het vlees in een braadslee, giet er de
knoflookolie over en braad het 1½ uur. Leg het op een snijplank.
(Een vleesthermometer die je erin prikt moet 75°C aangeven, dan is
het vlees gaar.)
Snijd het vlees in dunne plakken - het mooie van het quasi-pekelen
is dat zelfs een onhandige voorsnijder als ik dat kan doen - dan heb
je zeker genoeg voor 8 mensen. |