Recept 40, Karbonades met portabello's en aardappelen met kaas kruidenboter

Ingrediënten voor 4 personen:

4 schouder- of ribkarbonades
arachideolie
2 theel. Provençaalse kruiden
aluminiumfolie
4 grote aardappelen (bijv. Nicola's)
4 portabello's of reuzenchampignons
voor de kaas-kruidenboter:
200 g zachte boter
25 g geraspte Parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook
4 eetl. fijngehakte tuinkruiden
(peterselie, basilicum, rozemarijn, bieslook enz)
peterselie voor de garnering

Bereiding:

Smeer de karbonades dun in met olie en bestrooi ze vervolgens met de Provençaalse kruiden. Wikkel de gewassen aardappelen (met schil) in aluminiumfolie. Verwijder de steel bij de portabello's en smeer ze aan boven- en onderkant in met olie.
Leg de aardappelen aan de zijkant van de barbecue op de kolen. Draai ze tijdens het roosteren af en toe om. Het duurt circa een uur voordat ze gaar zijn. De aardappelen moeten dus als eerste op de gloeiende houtskool worden gelegd. Maak de kruidenboter klaar. Roer de kaas, kruiden en de knoflook uit de knijper door de boter. Verdeel de boter over 4 kommetjes. Garneer met een toefje peterselie. Leg de karbonades op het rooster en gril het vlees enkele minuten aan beide kanten. Rooster ook de portabello's enkele minuten aan beide kanten. Leg de paddenstoelen aan de zijkanten van het rooster. Ze moeten na het roosteren nog knapperig zijn. Leg op elk bord een doormidden gesneden aardappel, een gegrilde karbonade en een portabello. De kaaskruidenboter kan aan alle drie de gerechten worden toegevoegd. Ook kan het vlees worden ingesmeerd met piripiri. (Zie voor het recept 1442). Eet bij dit gerecht bijvoorbeeld rijst en een gemengde salade van verschillende soorten sla, plakjes komkommer en gehalveerde cherry/kerstomaatjes.