Recept 04, Kalkoen (gevuld) (per persoon ca. 300 g rekenen) |
Ingrediënten voor 6-? personen: |
1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg, zout, 1/2 % van het gewicht van de kalkoen, ongeveer ¾ kg tamme kastanjes of 1½ kg Bellefleuren of Jonathans, (1 theel. salieblaadjes), 300-750 g boter, suiker |
Bereiding: |
De kalkoen wassen en
zouten. De kastanjes in kruisen, 10 min. koken in ruim water,
afgieten en pellen of de appelen schillen, in vieren snijden en van
de klokhuizen ontdoen. De lichaamsholte van de kalkoen vullen met de
kastanjes of de appelen en desgewenst de klein gesneden
salieblaadjes, daarna dichtbinden. De kalkoen in de boter onder
regelmatig bedruipen goudbruin en gaar braden in een warme oven bij
150ºC - 175ºC, zo nodig tijdens de braadtijd de kalkoen bedekken met
aluminiumfolie of vuurvast kommetje water onder in de oven plaatsen
tegen het uitdrogen. |
|