1 sjalotje, 2 dl rode
wijn, 1 pot vleesfond (380 ml), 6 takjes tijm
8 lamskoteletjes (150 g per persoon), zout (versgemalen),
vier-seizoenen-peper, nootmuskaat, 1 eetl. (olijf)olie
½ potje sesamzaad (á 45 g), ½ reepje pure chocolade (á 25 g), 50 g
roomboter |
Sjalotje pellen en
snipperen. In pan wijn met fond, sjalotje en 2 takjes tijm aan de
kook brengen en vocht op hoog vuur inkoken tot ca 1/3 deel over is
(= ca 2 dl). Lamskoteletjes bestrooien met zout, peper en
nootmuskaat en bestrijken met olie. Sesamzaad in diep bord strooien.
Koteletjes met beide kanten in sesamzaad drukken. Chocolade in
stukjes breken.
Vier borden voorverwarmen. In koekenpan boter verhitten en lamsvlees
in 6-8 min. op hoog vuur mooi bruin en van binnen rosé bakken,
halverwege keren. Vlees op warm bord leggen en warm houden onder
aluminiumfolie. Bakvet met sesamzaadjes uit pan in kommetje schenken
(wordt niet meer gebruikt). Ingekookt vocht boven koekenpan zeven,
aan de kook brengen en aanbaksels losroeren. Chocolade toevoegen en
al roerende laten smelten. Saus op smaak brengen met zout, peper en
eventueel een snufje nootmuskaat. Op warme borden spiegel van saus
scheppen en lamskoteletjes erin leggen. Garneren met takjes tijm.
Serveren met roergebakken zoete aardappel en frisse salade. |