Recept 20, Beenham met ananas en rozemarijnsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

1 Amerikaanse beenham van ruim 1 kg, 50 g boter, 1 eetl. gehakte rozemarijn of 1 theel. gedroogde rozemarijn, 1 dl droge witte wijn, 1,½ dl kookroom, peper, zout, 6 plakken ananas (blik), eventueel 50 g bosbessen voor garnering

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160ºC. Verwijder de verpakking van de beenham. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de beenham rondom aan. Leg de ham in een braadslede, dek deze af met aluminiumfolie en zet het vlees 35 min. in het midden van de oven. Roer de rozemarijn, de wijn en de kookroom door het bakvet, laat dit tot sausdikte inkoken en voeg peper en zout naar smaak toe. Prik de ananasplakken aan het einde van de oventijd op de beenham. Giet er een beetje saus over en presenteer de rest erbij en garneer eventueel met verse bosbessen. Snijd de ham aan tafel in plakken. Lekker met krieltjes en broccoli. TIP: Bestrijk de beenham de laatste 10 min. eens met honing en whisky.
Vervang de witte wijn in de saus door sinaasappelsap en 1 eetl. sinaasappellikeur.