Ed's keuze, Gehaktballen gevuld met (room) kaas en prei.

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het gehakt:
500 g rundergehakt - 1 ei - 2 afgestreken eetlepels paneermeel - nootmuskaat, peper en zout naar smaak - 1 afgestreken eetlepel pittige mosterd
Voor de vulling:
50 gram (jong) belegen kaas in piepkleine blokjes - 50 g gewassen en heel fijn gesneden prei (witte of lichtgroene gedeelte )
50 gram verse zachte roomkaas - wat zout naar smaak - paar druppels tabasco en 1 afgestreken theelepel pittige paprikapoeder
Om te paneren:
1 ei
4 flinke eetlepels paneermeel (ook lekker om hier wat geraspte Parmezaanse kaas door te mengen)
Om te bakken:
4 eetlepels (zonnebloem)-olie

Bereiding:

Voorbereiding:
In kom gehakt mengen met 1 ei, peper, nootmuskaat, zout, mosterd en paneermeel. Kaas in piepkleine blokjes snijden. Roomkaas los roeren. Fijngesneden prei, kruiden en kaasblokjes door de roomkaas mengen. Roomkaas in vier porties verdelen. Gehaktmengsel in 4 porties verdelen. Van iedere portie gehakt weer 2 platte schijven vormen. Roomkaasmengsel in het midden van een gehaktplak leggen en tweede plak gehakt er op drukken. Druk vooral de zijkanten goed dicht. Vorm er een mooie dichte plak van.
Laat de gehaktballen minimaal 1 uur afgedekt in de koelkast rusten! Doe je dit niet, dan gaan de gehaktballen open tijdens het bakken en loopt het kaasmengsel eruit!
Bereidingswijze:
Voor de paneerlaag het tweede ei los kloppen. Gehaktplakken eerst goed door het los geklopte ei en dan door het paneermeel wentelen (zijkanten eventueel 2x). (Zonnebloem)-olie (of half olie, half boter)in een koekenpan verhitten. Gehaktplakken - op niet al te hoge warmtebron - rustig rondom gaar en lichtbruin bakken (plm. 20 minuten). Regelmatig draaien.
Nog een mogelijkheid is de ballen eerst snel rondom bruin te bakken en dan in een voorverwarmde oven van 160°C. te zetten gedurende plm. 20 minuten. Dan zijn de ballen nog lekkerder.
Serveertip:
Lekker met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.