Ed's keuze, Pastaschotel met gehaktballen.

IngrediŽnten voor 4 personen:

500 g gehakt
1 ei
4 eetl. paneermeel
1 theel. salie
2 sjalotjes, fijn gesnipperd
2 eetl. oregano
Takje verse rozemarijn
1 ui, gesnipperd
800 g tomatenblokjes uit blik
125 g spekblokjes
3 teentjes knoflook
1 theel. sambal
scheut rode wijn
400 g penne
Verse blaadjes basilicum
150 g mozzarella
3 eetl. olijfolie
klontje boter
zout en peper

Bereiding:

Hak een teentje knoflook fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een pannetje en fruit 1 teentje knoflook samen met de 2 sjalotjes aan. Doe het gehakt in een grote kom en voeg de gefruite sjalotjes, 1 teentje knoflook, een ei, paneermeel, salie, 1 eetlepel oregano, zout en peper toe en meng alles goed met je handen. Rol ongeveer 10 ballen van het mengsel. Verhit een eetlepel olijfolie en een klontje boter in een grote (hapjes) pan en bak de gehaktballen ongeveer 5 minuten aan totdat er een goudbruin korstje ontstaat. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn van binnen.
Verhit in een andere pan een eetlepel olijfolie en fruit de ui aan. Hak het andere teentje knoflook toe en bak even mee. Voeg een theelepel sambal en de spekblokjes toe en laat even stoven op middel groot vuur. Blus dan alles af met een bodempje rode wijn en laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe de tomatenblokjes er bij en breng op smaak met wat peper, een eetlepel oregano, een paar gesneden blaadjes basilicum en een heel takje rozemarijn. Schep de gehaktballen uit de pan en voeg ze toe aan de saus en laat alles nog een kwartiertje pruttelen.
Verwarm de oven op 200įC. Breng ondertussen een pan met water, scheutje olijfolie en een snufje zout aan de kook. Kook de penne volgens de verpakking en giet ze af. Doe als eerste de penne in de ovenschaal en schep hierover de saus met ballen. Haal het takje rozemarijn er uit. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de schotel. Zet ongeveer 10 minuten in de oven totdat de mozzarella gesmolten is. Haal de schotel uit de oven en garneer met wat verse blaadjes basilicum.