Ed's keuze, Ovenschotel macaroni, prei, paddenstoelen, kaas en ham.

IngrediŽnten voor 4 personen:

500 g macaroni (elleboogjes)
4 eetl. roomboter
4 kopjes melk
6 eetl. bloem
200 gr verse cantharellen (of kastanje champignons)
2 dikke plakken ham (blokjes)
200 g fijngesneden prei (groene delen)
200 g geraspte extra belegen kaas
1Ĺ theel. paprikapoeder (zoet, gerookt)
zeezout
vers gemalen zwarte peper

Bereiding:

Breng water met zout aan de kook in een grote pan en kook de elleboogjes macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat goed uitlekken, laat afkoelen, zet apart in een vergiet. Verwarm alvast de oven voor op 175 graden C. Verwarm de boter voor in een pan, niet bruin laten worden (!!) voeg al roerend langzaam bloem toe. Roux is de basis van elke saus. Verwarm melk in een andere pan tot bijna aan de kook, niet laten koken en voeg langzaam, al roerend, de roux toe. Voeg dan Ĺ tl paprikapoeder toe. Breng al roerend op smaak met peper en zout. Laat 5 minuten al roerend staan tot de saus mooi is ingedikt. Voeg nu fijngesneden prei, blokjes ham en paddenstoelen toe aan de macaroni en roer goed door totdat alles mooi mengt. Leg in een ovenschaal, vermeng met de saus. Maak een mooie toplaag met de geraspte kaas en sprenkel daar de laatste theelepel zoet paprikapoeder overheen. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak nu de schotel in 25-30 minuten gaar. Verwijder folie, zet de hetelucht oven op de grill stand en geef hem 3-4 minuten een tik met de grill zodat de bovenlaag mooi bruin is en de kaas lekker is gaan lopen. De pasta is nu lekker zacht en sappig (niet hard), vanbinnen is alles warm, je hebt nu een heerlijke schotel vol lekkere smaken. Serveer warm op onderzetters op tafel en smullen maar.

Tip: als je geen cantharellen (meer) hebt, neem dan kastanje champignons. Ham kun je ook vervangen door blokjes salami of macaroni door Penne want dat is ook erg lekker.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade.