Ed's keuze, Zweedse gehaktballetjes.

IngrediŽnten voor 4-6 personen:

1 pond rundergehakt
40 g panko (Japans paneermeel)
1 eetl. peterselie, fijngehakt
1 theel. gedroogde oregano
60 g fijngesneden uien
Ĺ theel. knoflookpoeder
⅛ theel. peper
Ĺ theel. zout
1 ei
1 eetl. olijfolie
5 eetl. boter
3 eetl. bloem
500 ml runderbouillon
250 ml slagroom
1 eetl. Worcestershire sauce
1 theel. Dijon mosterd
zout en peper naar smaak

Bereiding:

Meng in een schaal het gehakt met de panko, peterselie, oregano, ui, knoflookpoeder, peper, zout en het ei.
Vorm er 12 grote of 20 kleine balletjes van.
Verwarm de olie met 1 eetl. boter in een koekenpan, voeg de balletjes toe.
Bak de balletjes rondom goudbruin en gaar, haal uit pan, bedek met folie en zet apart.
Voeg 4 eetl. boter en de bloem toe aan de koekenpan en roer tot het lichtbruin ziet.
Giet langzaam de bouillon en de slagroom toe al roerend.
Voeg de Worcestershire sauce en Dijon mosterd toe en breng aan de kook tot de saus iets dikker wordt.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de gehaktballetjes in de saus en laat in 1-2 minuten door en warm worden.
Lekker met frietjes met de saus van de balletjes.