De lekkerste 50 Kip gerechten !

Een speciale selectie van recepten met kip, als voorgerecht, tussengerecht, bijgerecht of als hoofdgerecht, met zorg bij elkaar verzameld !

Voor alle andere lekkere recepten op de site, klik hieronder op banner !

 Alle recepten worden gewaardeerd door sterren ( van 1 t/m 5 sterren) !

1 = lekker, 2 = erg lekker, 3 = heel lekker, 4 = geweldig lekker, 5 = super lekker !

            

Recepten zijn voor 4 personen, tenzij in recept anders vermeld.

Even dit eerst...

Voedingswaarden:

Voedingswaarde volgens Van Dale: voedende waarde van spijzen en dranken of grondstoffen - het aantal calorieën per gram voedingsstof.

Voedingscentrum
De hoeveelheid energie die een voedingsmiddel levert, is de energetische waarde en die wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of calorie. De hoogte ervan hangt af van de hoeveelheid eiwit, koolhydraten, vet en alcohol. Zo levert 1 gram eiwit 4 kcal, 1 gram koolhydraten 4 kcal, 1 gram vet 9 kcal en 1 gram alcohol 7 kcal. Vitamines en mineralen leveren geen calorieën, water ook niet. De bereiding met veel of weinig vet is belangrijk en kan de totale hoeveelheid vet aanzienlijk verhogen. Voor een slank kipgerecht is het gebruik van weinig vet dan ook aan te raden.

Kip:
Pluimveevlees als kip is een uiterst magere vleessoort. Kipfilet zonder vel levert de minste calorieën en een soepkip met vel de meeste. In onderstaande tabel staan de waarden per kipdeel én per 100 gram vermeld. Als bron is de NEVO tabel gebruikt, een officiële voedingsmiddelentabel in Nederland die als basis dient voor alle voedings-waarde berekeningen.

Gebruiktips:

Eiwitrijke producten, dus ook kippenvlees, vormen een goede voedingsbodem voor allerlei bacteriën, zoals salmonella en campylobacter. U geeft deze bacteriën geen kans door rauw kippenvlees goed te behandelen.

Koop zo vers mogelijk kippenvlees in en let op de datum van de verpakking. Houd de kip koud. Koop kip als laatste product en stop 'koud' bij 'koud' in de boodschappentas of gebruik een koelbox met koelelementen. Ook een blok diepvriesspinazie kan helpen om uw kip koel te houden.

Leg na aankomst thuis kip direct onder in de koelkast op de koudste plek. De koelkasttemperatuur moet niet hoger zijn dan 4° C. Houd kip gescheiden van ander rauw of bereid vlees. En bewaar verse kip niet langer dan 3 dagen na de aankoopdag. Bewaar diepvrieskip altijd bij -18°C.

Ontdooi diepvrieskip altijd in de koelkast en zorg ervoor dat het ontdooivocht wordt opgevangen. Doe dit altijd weg en maak er nooit een soep of saus mee.

Spoel het vaatwerk direct goed af met heet stromend water en was altijd de handen vóór en na het snijden van b.v. kipfilets.

Voorkom kruisbesmetting; gebruik voor kip een aparte snijplank als de gele HACCP snijplank en zorg ervoor dat kip niet in contact komt met ander rauw of bereid voedsel. Ook is een glad scherp mes aan te raden dat goed te reinigen is onder heet stromend water.

Gaar 'dikke' kipdelen altijd voor als er wordt gebarbecued. Dan wordt voorkomen dat de buitenkant al goudbruin is en de binnenzijde niet gaar is. Gebruik bij een barbecue altijd extra serviesgoed en verdeel rauwe kip over meerdere schalen. Zet ze nooit tegelijk in de warmte, maar houd ze zo lang mogelijk koel.

Serveer kip altijd door en door gaar. Het vlees is dan ondoorschijnend wit en als er in geprikt wordt, komt er helder vleessap uit. Ook laat het kippenvlees dan gemakkelijk los van het bot. Gegaarde kip kan, als het goed is afgekoeld, in de koelkast nog 2-3 dagen worden bewaard.

Geniet van uw kipgerechten !
 

De Recepten:

De recepten zijn voor 2, 4 of meer personen !

Gerookte kipsalade met pasta

Voor 4 personen: 500 g gerookte kip in reepjes
300 g gekookte pasta
2 eetl. olie
1 eetl. Italiaanse keukenkruiden
3 eetl. aceto balsamico
1 rode en gele paprika in grove stukken
broccoli in roosjes
2 tomaten in stukjes of gepelde tomaten
4 eetl. geraspte Parmezaanse kaas
verse basilicum

nodig in de keuken: wok, warmtebron, schaal en bestek.

Leg de kipreepjes en de pasta alvast in de schaal.
Verwarm de olie in de wok met de kruiden en de aceto.
Bak hierin de paprika's rondom aan.
Voeg de broccoli met de tomaten in stukjes toe.
Roerbak hierin alles gedurende 10 minuten.
Voeg dit toe aan de inhoud van de schaal met het bakvocht.
Meng alles en bestrooi met de kaas.
Garneer met de basilicum.

Siciliaanse kip

Voor 2 personen: 2 kipfilets in reepjes
2 eetl. olie
2 teentjes kleingesneden knoflook
1 theel. grofgemalen zeezout
1 theel. Tabasco of Avjar (pot supermarkt)
sinaasappelschilletjes in sliertjes
2 eetl. sinaasappellikeur als Grand Marnier

hapjespan
warmtebron
bestek

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de olie in de pan.
Roerbak hierin de kip met de knoflook.
Voeg het zout en de Tabasco toe en reken 10 minuten.
Verdeel dan de sliertjes in de pan en giet de likeur erbij.
Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
Lekker met gekookte tagliatelle met rucola en een salade.

Kiplekkere drumsticks

Voor 8 personen: 16 gekruide kipdrumsticks
500 g rookspek in blokjes of reepjes
2 eetl. olie en 30 g boter of margarine
4 grote gepelde kleingesneden uien
1 fles Rieslingwijn
1 eetl. suiker en 6 eetl. gewelde rozijnen
2 bekertjes slagroom (500 g supermarkt) of slankroom
zout en peper uit de molen

grote braad- of wildpan, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Bak het spek uit in de pan.
Voeg hieraan de olie, de boter en de uien toe.
Roerbak de uien kort en leg dan de kip in de pan.
Bak de kip rondom even aan.
Giet de wijn langs de rand van de pan erbij.
Voeg de suiker en de rozijnen toe en sluit de pan.
Stoof gedurende ca. 30 minuten en open dan de pan.
Roer de room door de saus en laat dit even inkoken.
Maak op smaak af met zout en peper.
Check de gaarheid van de kip - het kippenvlees is dan ondoorschijnend wit.
En het kippenvlees laat gemakkelijk los van het bot.
Ook lekker met gebakken krieltjes en gekookte doperwten met worteltjes.

Kip op stok

Voor 2 personen: 300 g kipfilets aan blokjes
1 grote eetl. Tandoori mild (pot uit supermarkt van 230 g)
1 eetl. Olie

spiesjes of stokjes, barbecue of grill, kommetje, kwastje en bestek.

Neem de kip uit de koelkast en rijg die aan stokjes.
Meng de Tandoori met de olie en bestrijk hiermee de kip.
Steek de barbecue tijdig aan.
Rooster de kip aan alle zijden roodbruin en gaar.
Check de gaarheid door een blokje kip door te snijden.
Ondoorschijnend wit vlees duidt op gaarheid.
Lekker als onderdeel van de bbq.


 

Oranjekip

Voor 2 personen: 2 halve kipfilets of - blokjes
kipkruiden met extra paprikapoeder
1 eetl. olie uit potje met Griekse fetakaas
1 theel. gedroogde organo
1 oranje paprika in blokjes
1 dl Oranjebitter
1 dl zure room of slankroom of slagroom
2 eetl. Pijnboompitten

hapjespan, koekenpan, warmtebronnen en bestek.

Bestrooi de kip met de kruiden.
Verwarm de olie in de hapjespan en bak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg alles toe behalve de pitten en sluit de pan.
Verwarm het geheel ca. 10 minuten en roer zo nu en dan alles los van de bodem.
Rooster de pitten in de aparte droge koekenpan heel licht.
Lekker met gekookte pasta en salade met Griekse fetakaas.


 

Kip met ananas

Voor 2 personen: 4 gekruide kipdrumsticks
20 g boter of margarine en 1 eetl. olie
2 dl ananassap en 2 schijven ananas
½ komkommer in plakjes
rode en groene paprikasnippers
2 eetl. geraspte kokos

braadpan of hapjespan met deksel, warmtebron en bestek.

Neem de kip uit de koelkast en verwarm de boter met de olie in de pan.
Bak hierin de kip rondom bruin en voeg dan het sap toe.
Laat de kip ca. 25 minuten zachtjes pruttelen (deksel op pan).
Voeg dan de ananas in stukjes, de komkommer en de paprika toe.
Verwarm het geheel ca. 10 minuten.
Neem dan de komkommer en de paprika uit de pan.
Lekker op een bedje van gekookte gele rijst en garneer dan met de kokos.
Voeg ook de komkommer en de paprika weer toe.


 

Kiprolladehapjes

Voor 4 personen: 1 kant-en-klare gebraden kiprollade van ca. 1 kg
30 g boter of margarine
200 g witte en bruine kastanje/grotchampignons in plakjes
nootmuskaat uit de molen en 1 theel. kruidenboterkruiden
30 g bloem
2 dl witte wijn en 1 dl slagroom of slankroom
rijst voor 4 personen
zout en peper uit de molen
fijngeknipte tuinkruiden als garnering

plank, steelpan, warmtebron, timbaaltjes of andere rijstvormpjes en bestek

Neem de rollade tijdig uit de koelkast voor geur en smaak.
Verwarm de boter in de pan en roerbak hierin de champignons met de kruiden.
Voeg de bloem toe en roer alles dooreen.
Giet het vocht, scheutje voor scheutje in de pan en roer alles dooreen.
Voeg steeds meer vocht toe totdat een gladde saus ontstaat.
Kook de rijst op de bekende wijze gaar.
Maak de saus op smaak af met zout en peper en voeg eventueel de tuinkruiden toe.
Vul de ingevette rijstvormpjes met de rijst.
Snijd de rollade in plakken (verwijder het netje) en vervolgens in puntjes.
Keer de rijst op verwarmde borden en schik de rollade er omheen.
Voeg de saus toe of serveer die apart.
Ook lekker met gekookte ronde Parijse worteltjes (voetballetjes!).


 

Kip met koriander

Voor 2 personen: 2 gekruide kippenbouten
bakboter
2 eetl. zilveruien of Amsterdamse uien en 1 theel. knoflookpoeder
½ l blik kokosmelk light (supermarkt)
½ bosje fijngeknipte verse koriander
zout en peper uit de molen

braadpan, warmtebron en bestek.

Neem de kip uit de koelkast voor de bereiding.
Verwarm een klontje boter in de pan en bak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg de uien, de kokos en de meeste koriander toe.
Sluit de pan en stoof gedurende ca. 40 minuten op een lage stand.
Maak de saus op smaak af met zout en peper.
Garneer met de overige koriander.
Ook lekker met gekookte rijst en gekookte oranje Parijse worteltjes (voetbalavond!).


 

Kip met Port

Voor 2 personen: 2 voorgekruide kippenpoten
bakboter of mengsel van olie en boter of margarine
1 gepelde kleingesneden rode en witte ui
2 dl witte of rode Portugese port
allesbinder om saus te binden
kaneel- en gemberpoeder naar smaak
ontpitte gehalveerde druiven

braadpan of hapjespan, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de boter in de pan en bak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg de uien en de port toe en sluit de pan.
Stoof gedurende ca. 40 minuten en bind dan de saus.
Maak op smaak af met de kruiden en garneer met de druiven.
Ook lekker met een aardappelschotel uit de oven en een groene salade.


 

Soep met gerookte kip

Voor 4 personen of voorgerecht voor 8 personen
2 halve gerookte kipfilets of ander gerookt kipproduct
1 zakje of literblik kippensoep
2 theel. kerriepoeder en 1 schepje mosterd
Worcestershiresauce naar smaak
zout en peper uit de molen
fijngeknipte verse tuinkruiden

Hoge soepppan, warmtebron en bestek.

Neem de gerookte kip tijdig uit de koelkast.
Verwarm de soep met de kerrie en de mosterd.
Maak op smaak met de Worcester, zout en peper.
Snijd de kip klein en voeg die toe aan de soep.
Garneer met de kruiden.
Lekker met versgebakken broodjes.


 

Kippensoep met wasabi

Voor 4 personen: 2 potjes kip in bouillon
of soepkip en inged. voor kippensoep (zie andere kiprecepten)
4 dl water
wasabi naar smaak (pas op: pittig!)

hoge soeppan, warmtebron, tube wasabi - groene mierikswortelcreme uit supermarkt of toko en bestek.

Verwijder het gestolde vet van de bouillon en bewaar de kip.
Snijd de kip eventueel klein voor de vulling van de soep.
Verwarm de bouillon met het water in de pan.
Voeg de kip toe en maak de soep af met een groene stip wasabi.
Ook lekker met soepstengels !


 

Kipfiletrol

Voor 2 personen: 2 halve kipfilets
50 g gepelde gemalen walnoten + fijngehakte basilicum + 20 g geraspte Parmezaanse kaas
1½ eetl. olijfolie+sap van 1 teentje knoflook
of groene pesto uit supermarkt in potje
2 plakjes ham en 2 eetl. verse kruidenkaas uit supermarkt (kuipje)
gemalen zeezout en peper
olie om in te bakken

planken of hakblok of groot plat mes, kommetjes, koekenpan, warmtebron en bestek.

Plet de filets en maak pesto van bovenstaande bestanddelen of neem het potje pesto.
Spreid de kip uit op een plank en bestrijk met de pesto.
Leg hierop de ham en besmeer met de kaas.
Rol de kip strak op en gebruik prikkers.
Verwarm olie en bak hierin de kiprol voorzichtig rondom goudbruin.
Reken ca. 15 minuten voor een gaar eindresultaat.
Lekker met gekookte pasta en een Italiaanse tomatensaus en salade met verse basilicum.


 

Snelle kiprollade

Voor 4 personen: 1 gebraden kiprollade van ca. 1 kg
1 dl vruchtensap of zoete witte wijn
1 l blik fruitcocktail (825 g supermarkt) of vers gemengd fruit
gembersap of gemberpoeder en peper uit de molen
allesbinder of aangemengd aardappelmeel

koekenpan, warmtebron, plank en bestek.

Neem de rollade tijdig uit de koelkast voor geur en smaak.
Verwarm het sap met het fruit en proef.
Maak op smaak af met de gember of peper.
Snijd de rollade in plakken en serveer ze met de vruchten en saus.
Mocht de saus te dun zijn, bind deze dan met het aardappelmeel.
Ook lekker met een winterse stamppot of een zuurkoolschotel.


 

Kipsneetjes

Voor 2 personen: 200 g kipfilethaasjes
scheutje olie of bakboter
gemengde buitenlandse kruiden voor kip
½ zakje Italiaanse roerbakmix (400 g supermarkt)
4 sneetjes brood en blaadjes boter- of kropsla
4 bolletjes kant-en-klare kipsalade of zelfgemaakte

hapjespan, wok, warmtebron, ijstang en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm olie in wok of pan en bak hierin de kip aan.
Voeg tijdens het roerbakken de kruiden toe.
Beleg het brood met de sla en schep alvast de salade op het brood met de ijstang.
Check de gaarheid door in de kip te prikken.
Helder vleessap duidt op gare kip.
Lekker als tussendoortje en in kleine stukjes ook als hapjes geschikt.


 

Kip met Surinaamse pit

Voor 8 personen: 1 kg gekruide kipshoarmareepjes.
Of kipreepjes van bouten of dijen met pittige kruiden.
3 eetl. olie
16 sneetjes brood
1 pot Moksi marinade (Surinaamse afdeling in supermarkt)
1 pot Madame Jeanette peper (ook supermarkt of toko)
veldsla of rucolasla

hapjespan of wok, warmtebron, plank en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de olie in de wok en roerbak hierin de kip.
Besmeer de helft van het brood aan 1 zijde met Moksi.
En de andere helft met Madame Jeanette.
Beleg het brood met de sla en verdeel hierover de gare kip.
Leg de overige sneetjes erop en snijd het geheel eventueel door.
Ook lekker op een warme zomerdag !


 

Kip in rode saus

Voor 2 personen: 4 voorgekruide kipdrumsticks
bakboter of stukje roomboter of margarine en scheutje olie
1-2 gepelde kleingesneden uien
eventueel 1 teentje gepelde knoflook
1 eetl. rietsuiker
1½ eetl. wijnazijn en 3 eetl. hotketchup
½ eetl. Worcestershiresauce
zout en peper naar smaak

braadpan, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast
Verwarm een klontje boter in de pan en bak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg alle overige bestanddelen toe en sluit de pan
En .. mocht u uitschieten met de hotketchup, dan is dat niet erg..
Laat ca. 25 minuten zachtjes pruttelen en proef dan de saus.
Voeg eventueel zout en peper toe.
Ook lekker op een bedje van aardappelpuree met gefruite uitjes en een koolsalade.


 

Kip in kokossaus

Voor 2 personen: 4 gekruide of gemarineerde kipdrumsticks
bakboter of olie met boter of margarine
4 gepelde kleingesneden sjalotjes of rode ui
400 ml blik kokosmelk light (supermarkt)
200 g gewelde abrikozen of tutti frutti
gembersiroop naar smaak
zout en peper uit de molen

braadpan, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm een stukje bakboter in de pan en bak hierin de kip rondom bruin.
Blus met de kokosmelk en voeg de abrikozen toe.
Sluit de pan en laat de kip ca. 25 minuten zachtjes pruttelen.
Maak op smaak af met de gember, zout en peper.
Lekker met gekookte couscous of rijst en een salade met frisse meloen.
 


 

Kip met druiven en munt

Voor 2 personen: 4 drumsticks (kippenonderpootjes)
kipkruiden en kurkuma (geelwortel)
scheutje olie
scheutje vruchtensap of bouillon
rijst voor 2 personen
witte druiven en verse fijngehakte munt (Turkse winkel of markt)
citroensap

hapjespan, warmtebron en bestek.

Bestrooi de kip met de kruiden en een beetje kurkuma voor de kleur.
Verwarm olie in de pan en bak hierin de kip rondom goudbruin.
Blus met vocht en laat de kip in een gesloten pan ca. 25 minuten zachtjes pruttelen.
Kook in die tijd de rijst gaar op de bekende wijze.
Laat de rijst na de kooktijd even uitdampen en voeg citroen naar smaak toe.
Serveer de kip op een bedje van de rijst en garneer met de druiven en de munt.
Ook lekker met nasi en een salade met fruit.


 

Stoofkip

Voor 2 personen: 2 gekruide kippenpoten
1 eetl. olie en 20 g boter of margarine
1 grote stengel gewassen prei in ringen
4 champignons in plakjes en evt. knoflooksap
2 dl rode wijn
allesbinder
fijngeknipte bieslook

braadpan, wamrtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Voeg de kip toe en bak die rondom bruin.
Verwarm de olie met de boter in de pan.
Roerbak vervolgens alle groenten in de pan.
Blus met de wijn en stoof gedurende 40 minuten.
Bind bij met allesbinder en garneer met de bieslook.
Ook lekker met gekookte rijst of pasta en een gemengde salade.


 

Kiptaco voor twee

Voor 2 personen: 300 g gekruide kipfiletreepjes
1 eetl. zonnebloemolie
worteltjes in stukjes en een gele groente als gele courgette in blokjes
scheut koffieroom of slankroom
½ potje Mexicaanse saus (230 g supermarkt)
2 Taco shells of 2x tortilla of 2x wrap
¼ krop ijsbergsla in reepjes

kom, wok of hapjespan, oven of grill of magnetron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de olie in de wok en roerbak hierin de kip met de groenten.
Voeg de room en de saus toe en laat het geheel ca. 10 minuten pruttelen.
Verwarm de shells volgens de gebruiksaanwijzing en vul ze met de sla.
Voeg het kipgerecht toe en serveer ze lekker als lunch !


 

Kip met Italiaanse paprika

Voor 2 personen: 2 halve kipfilets en kipkruiden
1 eetl. boter
1 eetl. olie
kleine rode, oranje, gele en groene paprika in blokjes of reepjes
1 eetl. Italiaanse keukenkruiden

hapjespan, warmtebron, aluminiumfolie en bestek.

Bestrooi de kip met de kipkruiden.
Verwarm de boter met de olie in de pan en bak hierin de kip aan.
Reken ca. 7 minuten per kant en neem de kip er dan uit (aluminiumfolie).
Roerbak de paprikasoorten met de keukenkruiden in de bakboter.
Neem 10 minuten de tijd en leg de kip dan nog even terug in de pan.
Lekker met gekookte bloemkool en broccoli en couscous.


 

Kipsandwiches voor het team

Voor elftal + trainer: 3 halve kipfilets en 3 gerookte kipfilets
1-2 eetl. pittige Indiase kruidenmix (pot uit supermarkt of Toko)
2 eetl. olie of bakboter
12 sneetjes bruin en 12 sneetjes witbrood
1 fles dressing: mosterd met honing
1 pot piccalilly
1 grote krop botersla en 6 vleestomaten in plakjes
rucolasla of veldsla
kerriesaus of mango chutney

koekenpan, warmtebron, planken, kommetjes, scherp glad mes, prikkers en schalen.

Kruid de verse kip met de mix en neem de gerookte tijdig uit de koelkast.
Verwarm de olie in de pan en bak hierin de kip rondom goudbruin en gaar.
Reken ca. 7 minuten per kant en laat de kip dan afkoelen.
Besmeer het bruine brood aan 1 zijde met de mosterddressing.
Gebruik de piccalilly voor het witbrood.
Snijd alle kip in dunne plakjes.
Verdeel de sla en de tomaten over het bruine en de rucola over het witbrood.
Beleg dan met de kip en voeg een beetje kerriesaus toe.
Maak stapeltjes, steek er prikkers in en snijd het geheel in kleinere porties.
Met de clubvlag ideaal als overwinningshapje !


 

Kipkarbonade tapenade

Voor 2 personen: 2 kipkarbonades
2 eetl. rode tapenade of zelfgemaakt
kipkruiden
bakboter of mengsel van boter en olie
water en tapenade (tijdens het braden)

kwastje, kommetje, hapjespan, warmtebron en bestek.

Bestrijk de buitenkant met een mengsel van de tapenade met de kruiden.
Verwarm het vet in de pan en bak hierin de kip rondom aan.
Laat de kip dan in ca. 40 minuten garen en keer regelmatig.
Voeg eventueel een scheutje water en een schepje tapenade toe bij het braden.
Ook lekker met gekookte pasta en een frisse salade.


 

Kipmaaltijdsoep

Voor 4 personen:
2 liter kippenbouillon
400 g gaar kippenvlees in stukjes
100 g rookspek in blokjes
1 rode paprika in reepjes
2 preien in ringen
1 gehakte ui
½ l blik doperwten
½ l blik maïskorrels
8 geschilde aardappelen in blokjes
fijngeknipte peterselie selderie bieslook
zout en peper

soeppan, warmtebron, scherp glad mes, plank, bestek en soepterrine.

Verwarm de bouillon met de kip en het spek in de soeppan.
Voeg alle groenten en de aardappelen toe.
Verwarm gedurende 25 minuten.
Maak op smaak af met zout en peper.
Schep de soep eens in een voorverwarmde soepterrine.


 

Chinese kippensoep

Voor 4 personen:
1 soepkip
2 l water
bouquet garni of kruidenbuiltje
1 blaadje foelie
1 stengel verse lavas (maggiplant)
4 geplette peperkorrels
1 fijngehakte ui
1 stengel prei in ringen
1 teentje kleingesneden knoflook
1 eetl. sherry medium dry
½ eetl. ketjap benteng manis
½ theel. ve-tsin (smaakversterker Oosterse keuken)
zout en peper

soeppan, warmtebron, scherp glad mes, plank, bestek en Chinese soepkommen.

Trek kippenbouillon van de soepkip en het water.
Voeg de bouquet garni en alle ingrediënten tot aan de ui toe.
Laat dit ca. 2½ uur trekken op een lage stand.
Zeef de bouillon en haal het vlees van de botjes.
Verwarm de bouillon daarna met de ui, de prei en de knoflook.
Voeg de sherry, de ketjap en de ve-tsin toe.
Voeg het kippenvlees aan de bouillon toe.
Maak op smaak af met zout en peper.
Lekker met breekbroodjes.


 

Gevulde kippensoep

Voor 4 personen:
300 g gaar kippenvlees in stukjes
40 g boter of margarine
1 grote prei in ringen
½ eetl. kerriepoeder
1 grote rode paprika in stukjes
40 g bloem
1 l kippenbouillon
zout en peper

soeppan, warmtebron, scherp glad mes, plank, bestek en soepterrine.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de boter in de pan en roerbak hierin de prei met de kerrie en de paprika.
Bestrooi met de bloem en roer alles tot één geheel.
Blus met de bouillon en voeg de kip toe.
Laat 8 minuten koken.
Maak op smaak af met zout en peper.
Serveer de soep in de terrine.
Ook lekker op een koude dag met sandwiches.


 

Kipsalade met wortel

Voor 4 personen:
1 dubbele gerookte kipfilet
1 geraspte rettich
1 grote geraspte winterwortel
5 eetl. olijfolie
2 eetl. sinaasappelsap
3 eetl. citroensap
75 g gewelde rozijnen
50 g ongezouten cashewnoten
zout en peper

scherp glad mes, plank, slakom en bestek.

Neem gerookte kip tijdig uit de koelkast voor een optimale geur en smaak.
Snijd de kip in dunne schijfjes en doe dit in de kom.
Voeg de groenten, de olie en het sap toe en meng dit.
Schep de rozijnen erdoor en voeg de noten toe.
Maak op smaak af met zout en peper.
Lekker als salade bij de barbecue.


 

Kipkoolsalade

Voor 4 personen:
400 g kipvleeswaren of gerookte kip in reepjes
4 eetl. notenolie
1 glas witte wijn
2 kiwi’s in plakjes
3 eetl. ananasstukjes
4 eetl. mandarijnpartjes
500 g geschaafde kort voorgekookte witte kool (zie tip)
zout en peper

scherp glad mes, plank, slakom, vergiet en bestek.

Snijd de kipvleeswaren in reepjes en doe die in de kom.
Voeg de olie, de wijn en het fruit toe.
Voeg de kool toe, meng dit en maak op smaak af met zout en peper.
Lekker als bijgerecht.


 

Kippenlevers met druiven

Voor 4 personen:
500 g kippenlevers
2 eetl. olie
1 gehakte ui
2 eetl. bloem
2 dl witte wijn
300 g ontpitte witte druiven
zout en peper

kookpan, warmtebron, vergiet, kom, scherp glad mes, plank, koekenpan en bestek.

Breng de levers in de pan met ruim koud water aan de kook.
Laat ze 1 minuut koken en doe ze dan in het vergiet.
Spoel direct met koud water.
Verwarm de olie in de wok en roerbak hierin de ui met de levers.
Voeg de bloem toe en roer alles dooreen.
Blus met de wijn en laat ca. 10 minuten pruttelen.
Voeg de druiven toe en verwarm ze mee.
Maak op smaak af met zout en peper.
Lekker met gekookte pasta en salade.


 

Kip aan stokje met pindasaus

Voor 4 personen:
600 g kipfilets in stukjes
8 eetl. pindakaas
8 eetl. melk of water
1 dl rode sweet Chilisauce (supermarkt of Toko)
2 eetl. geraspte kokos

8-12 metalen spiezen of houten satéstokjes, barbecue of tafelbakplaat, kookpan, warmtebron en bestek.

Steek de barbecue tijdig aan.
Rijg de kip aan de spiezen of stokjes.
Rooster ze goudbruin en gaar op de barbecue.
Reken 5-10 minuten per kant.
Verwarm de pindakaas met het water en de rode saus al roerende in de pan.
Serveer de saté met de pindasaus en bestrooi met de kokos.
Lekker bij de barbecueparty.


 

Kippenvleugels met pitjes

Voor 4 personen: 1 kg kippenvleugels
6 eetl. zonnebloemolie
4 eetl. sesamzaad
1 theel. cayennepeper
Frituurvet

keukenschaal, friteuse, keukenrol en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Meng de olie met het sesamzaad en de peper in de schaal.
Haal de vleugels er doorheen.
Verwarm de friteuse tot 170°C. en bak hierin de kip.
Reken 20-25 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte.
Keer de kip regelmatig.


 

Drumstick van grill met spek

Voor 4 personen:
8 drumsticks (kippenonderpootjes)
8 lange repen katenspek of bacon
2 theel. grillkruiden
1 eetl. Olie

grill, plank, schaaltje, kwastje en bestek.

Steek de grill tijdig aan.
Wikkel de drumsticks in het spek.
Bestrijk ze rondom met een mengsel van de kruiden en de olie.
Grill ze goudbruin en gaar.
Reken 25-30 minuten, afhankelijk van de grootte en dikte.
Lekker met een vruchtensaus en versgebakken stokbrood.


 

Oriëntaalse kippensoep

Voor 2 personen: 1 potje kip in bouillon
1 grote gehakte ui of 2 sjalotjes
1 theel. kerriepoeder
1 kleingesneden rode paprika en 1 rood pepertje (pittig) naar wens
½ eetl. Chinese sojasaus
75 g taugé;
1 eetl. gepelde gezouten pinda’s
naar smaak groene wasibi (pittig van supermarkt of toko) of geraspte mierikswortel

vergiet, litermaat, soeppan, warmtebron en bestek.

Laat de kip uitlekken, bewaar de bouillon en schep het gestolde vet in de pan.
Roerbak hierin de uien met de kerrie en de paprika.
Blus met de bouillon en voeg 1 dl water toe.
Laat dit zo’n 10 minuten zachtjes koken.
Voeg dan de soja, de taugé; en de pinda's toe.
Verwarm dit met de kip in stukjes.
Voeg wasibi of mierikswortel naar smaak toe.
Lekker als soep met zoute stengels met sesamzaad.


 

Kippenlevers met bacon

Voor 4 personen:
500 g kippenlevers
4 eetl. olie
400 g bacon in lange repen
8 eetl. uitgelekte mandarijntjes uit blik of verse partjes

kookpan, barbecue, warmtebron, vergiet, plank, houten spiesjes, kwastje en bestek.

Steek de barbecue tijdig aan.
Breng de levers in de pan met ruim koud water aan de kook.
Kook ze 1 minuut en giet de levers dan in het vergiet.
Spoel direct met royaal koud water.
Wikkel de afgekoelde levers in de bacon.
Steek ze aan de spiesjes met de mandarijntjes.
Bestrijk de buitenkant met een beetje olie.
Grill ze goudbruin.
Lekker met een dipsaus en vruchtencompote.

Kipfilet met oestersaus

Voor 4 personen: 600 g kipfilets
2 eetl. olie
1 grote groene paprika in reepjes
150 g champignons of paddenstoelen in plakjes
2 eetl. oestersaus of oystersauce (supermarkt of toko)
1-2 eetl. kipkruiden of zout en peper
zout en peper

scherp glad mes, plank, wok, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Snijd de kip met het mes op de plank in dunne reepjes.
Reinig mes, plank en handen direct met heet water.
Verwarm de olie in de wok.
Roerbak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg de groenten toe en roerbak ca. 10 minuten.
Schenk de saus erbij en voeg zout en peper naar smaak toe.
Lekker met gekookte zilvervliesrijst en zoetzuur of atjar tjampoersalade.


 

Kip met mosterdmayonaise

Voor 4 personen: 200 g kipvleeswaren in plakjes
8 eetl. mosterdmayonaise of 8 eetl. mayonaise met 2 theel. mosterd
8 sneetjes toast of brood, 4 blaadjes friséesla en 1 tomaat of pomodori in plakjes

bord, plank, scherp glad mes en bestek.

Neem de kip een half uurtje van tevoren uit de koelkast.
Zet alles gereed en bestrijk 4 sneetjes met de helft van de mayonaise.
Verdeel hierover de sla, de kip en voeg de overige mayonaise toe.
Garneer met de tomaat.


 

Kipsalade met yoghurt

Voor 4 personen:
2 dubbele gerookte kipfilets
200 g peultjes
1 geraspte winterwortel
4 lente uitjes in ringen
1 dl yoghurt-tuinkruidendressing (supermarkt)

kookpan, warmtebron, scherp glad mes, plank, vergiet, slakom en bestek.

Neem de kip ca. 30 minuten vóór de bereiding uit de koelkast.
Kook de peultjes ca. 5 minuten in de pan met een beetje water.
Snijd de kip in dunne plakjes.
Laat de peultjes in een vergiet uitlekken.
Meng de groenten met de kip en voeg de dressing toe.


 

Drumstick van grill

Voor 4 personen:
8 drumsticks (kippenonderpootjes)
½ dl water of bouillon
4 eetl. zonnebloemolie
1 grote rode 1 groene 1 gele paprika in reepjes
2 teentjes kleingesneden knoflook
4 dl sweet Chilisauce (Toko of supermarkt)
4 eetl. water
8 lange repen katenspek
Peper

magnetron, magnetronschaal, plasticfolie, vergiet, koekenpan, plank, grill of barbecue, warmtebron en bestek.

Leg de kip in de magnetronschaal met het water.
Dek af met de folie.
Gaar de kip voor in de magnetron.
Reken 5 min. op hoge stand en laat de kip uitdampen.
Verwarm de olie in de koekenpan.
Roerbak hierin de paprika met de knoflook.
Voeg de saus en het water toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Omwikkel de kip met het spek en grill ze goudbruin en gaar.
Maak de saus op smaak af met peper.
Lekker met gekookte mie.


 

Mediterrane kip

Voor 4 personen:
300 g kipvleeswaren in plakjes
8 sneetjes brood
5 eetl. rode pesto (Italiaanse basilicumsaus) uit potje
4 blaadjes friséesla
4 eetl. groene olijven
4 eetl. feta kaas uit potje met olie

scherp glad mes, plank, bord en bestek.

Neem de kip een half uurtje van tevoren uit de koelkast.
Bestrijk het brood met de helft van de pesto en beleg met de sla.
Verdeel hierover de kipvleeswaren en voeg de overige pesto toe.
Garneer met de olijven en de kaas.
Ook lekker tussendoor.


 

Roerbakgerecht met kip

Voor 4 personen:
4 halve kipfilets
2 eetl. sesamolie
1 groene of gele courgette in blokjes
4 gehakte sjalotjes
1 rode paprika in reepjes
1 eetl. oestersaus of oystersauce (supermarkt of Toko)
zout en peper

scherp glad mes, plank, wok, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Snijd de kip met het mes op de plank in reepjes.
Reinig mes, plank en handen direct met heet water.
Verwarm de olie in de wok.
Roerbak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg de groenten toe en roerbak ca. 10 minuten.
Maak op smaak af met de saus, zout en peper.
Lekker als eenpansgerecht met salade.


 

Kippenpoot in panade

Voor 4 personen:
4 kippenpoten (zonder rugstuk)
1 ei L en 1 eetl. kipkruiden
4 eetl. paneermeel
30 g boter of margarine
3 eetl. olie
300 g roerbakgroenten
½ l blik uitgelekte kidneybonen

1 diep bord, stuk aluminiumfolie, hapjespan, wok, warmtebron, vergiet en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Klop het ei los met de kruiden in het bord.
Haal de kip er aan beide zijden doorheen.
Strooi het paneermeel op de folie en leg hierop de kip.
Schud even heen en weer zodat de kip goed is bedekt.
Verwarm de boter met 2 eetl. olie in de pan.
Bak hierin de kip rondom goudbruin en gaar.
Gebruik een niet te hoge stand.
Reken ca. 40 minuten, afhankelijk van de grootte.
Verwarm de overige olie in de wok.
Roerbak hierin de groenten en voeg de bonen toe.
Lekker als eenpansgerecht.


 

Kipfilet in kaasroomsaus

Voor 4 personen:
4 halve kipfilets
3 eetl. olie
200 g zachte witte roomkaas of Danish Blue kaas in stukjes
1½ dl witte Muscatwijn of vruchtenlikeur
1½ dl slagroom
zout en peper
100 g gemengde noten

scherp glad mes, plank, hapjespan, warmtebron en bestek.

Snijd de kip met het mes op de plank in reepjes.
Reinig mes, plank en handen direct met heet water.
Verwarm de olie in de pan en roerbak hierin de kip bruin.
Voeg de kaas, de wijn en de room toe.
Verwarm ca. 10 minuten en voeg zout en peper naar smaak toe.
Bestrooi met de noten en serveer er gekookte rijst en een salade bij.


 

Pittige drumsticks

Voor 4 personen:
8 drumsticks (kippenonderpootjes)
4 eetl. olie
1 grote gehakte ui
4 geperste teentjes knoflook
4 dl hotketchup
1-3 theel. sambal oelek naar smaak
1 Spaanse rode peper in stukjes (pit zit in zaadjes!)
zout en peper

plank, scherp glad mes, koekenpan, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de olie in de pan en bak hierin de kip rondom bruin.
Voeg de groenten, de ketchup, de sambal en de peper toe en sluit de pan.
Laat de kip in ca. 30 minuten bruinen en garen.
Keer zo nu en dan en voeg eventueel scheutje water toe.
Maak het kipgerecht op smaak af met zout en peper.
Lekker met gekookte zilvervliesrijst en salade.


 

Griekse kipsalade

Voor 4 personen:
4 halve of 2 dubbele gerookte kipfilets
½ krop ijsbergsla of rucolasla of friséesla in reepjes
½ komkommer in schijfjes
2 vleestomaten in plakjes
100 g katenspek in blokjes of reepjes
2 eetl. mandarijnpartjes
4 eetl. Griekse fetakaas in blokjes
1 eetl. pijnboompitten of gehakte gemengde noten
1 eetl. citroensap (of limoensap)

plank, scherp glad mes, koekenpan, warmtebron, bestek en bord.

Neem de kip tijdig uit de koelkast voor een optimale geur en smaak.
Snijd de kip in flinterdunne reepjes.
Leg de sla, de komkommer en de tomaat op het bord.
Bak het spek uit in een verwarmde koekenpan zonder olie.
Voeg het spek, de kip, de mandarijn en de feta toe aan de salade.
Rooster de pitten in de voorverwarmde koekenpan heel licht.
Besprenkel met het sap en bestrooi met de pitten.
Lekker met grof volkorenbrood en tzatziki (Griekse komkommersaus met knoflook).


 

Kipsalade uit Griekenland

Voor 4 personen:
4 halve kipfilets
5 dl (500 cc) groentebouillon (blokjes, poeder of tablet)
2 eetl. limoensap (of citroensap)
4 theel. Gyros mix (Griekse kruiden van slager of supermarkt)
½ komkommer in schijfjes
2 vleestomaten in plakjes
½ krop ijsbergsla in reepjes
4 eetl. fetakaas 4 eetl. olie uit potje
4 eetl. zwarte olijven
2 eetl. Pijnboompitten

kookpan, koekenpan, warmtebron, vergiet, plank, scherp glad mes, bestek en bord.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Breng de bouillon met de kruiden aan de kook.
Gaar hierin de kip (ca. 10 minuten tegen de kook aan).
Laat de kip dan uitlekken en snijd die later in reepjes.
Verdeel de komkommer en de tomaat over de sla.
Schik hierop de kip en voeg de kaas, de olijven en de olie toe.
Rooster de pitten heel licht in de voorverwarmde koekenpan zonder olie.
Besprenkel met het sap en bestrooi met de pitten.
Lekker met Grieks brood.


 

Koninklijke drumsticks

Voor 4 personen:
2 theel. kipkruiden
8 drumsticks (kippenonderpootjes)
25 g boter of margarine
2 eetl. olie
2 dl sinaasappelsap
2 dl tomatenketchup
50 g gewelde krenten
50 g gewelde rozijnen

braadpan, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Bestrooi de kip met de kruiden.
Verwarm de boter met de olie in de pan.
Bak hierin de kip rondom goudbruin.
Sluit de pan en voeg na 10 minuten het sap en de ketchup toe.
Stoof ca. 35 minuten.
Voeg op het laatst de zuidvruchten toe.
Lekker met gekookte pasta.


 

Kipfilet met Indiase saus

Voor 4 personen:
4 halve kipfilets
2 eetl. olie
1 pot Indiase tandoorisaus
2 geschilde Hollandse Elstar appelen in blokjes
½ prei in ringen

scherp glad mes, plank, wok, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Snijd de kip met het mes in dunne reepjes.
Reinig mes, plank en handen direct met heet water.
Verwarm de olie in de wok.
Roerbak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg de saus, de appelen en de de prei toe en roerbak ca. 10 minuten.
Lekker met gekookte rijst, groene salade en brood uit India.


 

Kipfilet met paksoi en feta

Voor 4 personen:
4 halve kipfilets
½ potje Griekse fetakaas blokjes in olie met kruiden
750 g verse paksoi in repen van ca. 1 cm dikte
1 rode kleingesneden paprika

scherp glad mes, plank, vergiet, litermaat, braadpan, warmtebron en bestek.

Bewaar de kip tot gebruik in de koelkast.
Snijd de kip met het mes op de plank in blokjes.
Reinig mes, plank en handen direct met heet water.
Laat alle fetakaas even uitlekken op de litermaat.
Verwarm de olie uit het potje in de pan (kan gaan spatten).
Roerbak hierin de kip rondom goudbruin.
Voeg de groenten toe en roerbak ca. 10 minuten.
Schep dan de kaas op het kipgerecht.
Lekker met gekookte mie.


 

Kip-kerriesoep met room

Voor 4 personen:
200 g gaar kippenvlees of gerookte kip in stukjes
30 g boter of margarine
2 grote fijngehakte uien
2 theel. kerriepoeder
1 grote rode paprika in snippers
4 eetl. bloem
4 dl kippenbouillon
fijngeknipte verse koriander (markt of supermarkt of Turkse winkel)
1/8 l slagroom
zout en peper

soeppan, warmtebron, glad scherp mes, plank, beslagkom, mixer, soepborden en bestek.

Bewaar het kippenvlees tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de boter in de pan en roerbak hierin de uien met de kerrie.
Voeg de paprika toe en verwarm ca. 10 minuten.
Bestrooi met de bloem.
Giet de bouillon in scheutjes erbij en roer alles door elkaar.
Verwarm de kip en de koriander in de soep.
Klop de slagroom stijf.
Maak de soep op smaak af met zout en peper.
Voeg op het laatst de room toe.


 

Kipsalade met ananas

Voor 4 personen:
2 halve gerookte kipfilets
2 eetl. olie
150 g paddenstoelen als champignons in plakjes
4 eetl. ananasstukjes
3 eetl. ananassap
1 eetl. citroensap
1 zakje gemengde sla
3 eetl. geraspte kokos

koekenpan, warmtebron, slakom, scherp glad mes, plank en bestek.

Neem de kip ca. 30 minuten vóór de bereiding uit de koelkast.
Verwarm de olie in de pan en bak hierin de paddenstoelen met de ananas.
Blus daarna met het vruchtensap.
Snijd de kip in dunne plakjes (tranches) en leg de sla in de kom.
Schik hierop de kip en voeg het champignonmengsel toe.
Bestrooi met de kokos.


 

V