...uit mijn Top 123 !

Recept 21...

Hamlapjes met knoflook, vleesjus en roergebakken sperzieboontjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg aardappelen
1 grote tomaat
1 ui
2 teentjes knoflook
4 hamlapjes
4 eetl. olijfolie
500 g gebroken sperziebonen
1 zakje Knorr Vleesjus

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ca. 20 min. in een laagje water met wat zout gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen.
Maak de tomaat schoon en snijd hem in stukjes. Pel en snipper de ui en de knoflook.
Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak hierin in ca. 5 min. de hamlapjes aan beide kanten goudbruin. Voeg de knoflook toe en bak deze 1 min. mee.
Bestrooi de hamlapjes met wat zout en peper en leg ze op elkaar aan de kant van de pan.
Voeg 250 ml koud water en de inhoud van het zakje jus al roerende aan de pan toe. Breng de jus aan de kook, leg de hamlapjes naast elkaar in de jus en stoof ze in 10 min. verder gaar. Keer de lapjes tussentijds.
Verhit de rest van de olie ondertussen in een wok of hapjespan. Roerbak hierin op een hoog vuur de ui, de rest van de knoflook en de boontjes in 5-7 min. beetgaar. Voeg de stukjes tomaat en naar smaak zout en peper toe. Verwarm het mengsel nog 1 min.
Verdeel de aardappelen en groenten over vier grote borden, leg de hamlapjes ernaast. Schep de jus over de aardappelen.
Variaties:
Gebruik voor de jus 100 ml rode wijn in plaats van water en voeg 2 theel. basterdsuiker toe.