...uit mijn Top 123 !

Recept 123...

Entrecote met bordelaise saus.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui
1 wortel
50 g mager spek
500 g runderschenkel
boter
50 g bloem
1 teentje look
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
2 sjalotten
4 dl bordeaux-wijn
1 tl peperbolletjes
2 el cognac
4 entrecôtes van ca 180 g elk
1 el olijfolie
peper en zout

Bereiding:

Snijd de ui en de wortel in stukken. Ontzwoerd het spek en snijd het in
blokjes. Verwijder het vlees van de runderschenkel en snijd het in
stukken. Voeg een nootje boter toe en hak de groentestukken en de
spekblokjes. Strooi er de bloem over, laat nog even bakken en voeg 1
liter water, het been van de runderschenkel, de look en het
kruidentuiltje toe.
Laat 3 uur zonder deksel koken tot er ca 3 dl saus overblijft. Zeef de saus.
Snipper de sjalotten fijn.
Laat de wijn, samen met de sjalotsnippers en de peperbolletjes inkoken
tot er ca 2 dl overblijft. Giet de gezeefde wijnsaus bij de eveneens
gezeefde basissaus en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur heel
laag en voeg er de cognac en 1 eetlepel boter aan toe. Houd de saus warm.
Strijk de entrecôte in met olijfolie en kruid ze met peper en zout.
Grilleer ze vervolgens naar smaak.
Serveer met frietjes en waterkers.