2 gefileerde
zalm van circa 200 g per stuk
1 scheutje olie om te bakken
blaadjes sla, ringetjes bosui, plakjes komkommer en blokjes ananas
om te garneren
Voor de dressing:
4 eetl. citroensap
2 eetl. Thaise vissaus (nam plaa)
1 rode Spaanse peper
1 citroengras (sereh)
1 eetl. fijngeraspte gemberwortel
2 eetl. bruine basterdsuiker |
Voorbereiden:
Maak eerst de dressing. Doe het citroensap met de vissaus en 1 dl
water in een steelpannetje. Snipper het pepertje zonder de zaadjes.
Verwijder het harde buitenblad van het citroengras en snijd het
binnendeel in ringetjes. Doe de Spaanse peper, het citroengras, de
gemberwortel en de suiker bij het vocht in het pannetje en breng op
laag vuur aan de kook. Laat zachtjes koken tot ongeveer de helft van
het vocht is verdampt. Giet het siroopachtige vocht door een zeef en
verdeel het in twee gelijke porties. Bestrijk de stukken zalm aan
beide kanten met de ene helft van de siroop en laat intrekken. Klop
de olie door de andere helft van de siroop.
Bereiden:
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de stukken zalm in
circa 3 minuten per kant goudbruin en net gaar. Verdeel de sla over
een platte schaal. Verdeel de warme zalm in grove stukken en schep
ze in het midden van de schaal. Garneer de rand met plakjes
komkommer en blokjes ananas. Bedruppel de salade met de resterende
dressing en bestrooi met de bosui.
|