Recept 43...

Spinazie-sushi met tonijn en sesam.

Ingrediėnten voor 12 stuks:

Voor de sushirijst:
300 g sushirijst
1 theel. zout
5 eetl. rijstazijn
3 eetl. suiker
2 eetl. mirin (rijstwijn)
Voor de sushi:
150 g bladspinazie, ontdooid (pak met deelblokjes)
6 eetl. geroosterd sesamzaad
300 g verse tonijnfilet
6 norivellen (zeewiervellen)
1-3 theel. wasabi (Japanse mierikswortel)
Hulpmiddelen:
Bamboematje

Bereiding:

Sushirijst: was de rijst, breng de rijst met 3½ dl water en een ½ theel. zout aan de kook. Laat de rijst afgedekt zachtjes gaar worden (ca. 20 min.). Meng de azijn met de suiker, de rest van het zout en de mirin. Voeg dit aan de gaar gekookte rijst toe en laat de rijst al roerende met een grote spatel afkoelen.
Sushi: Snijd de tonijn in lange dunne repen van ½ cm dikte. Verdeel de rijst, spinazie en tonijn in 12 porties. Leg een vel nori op een Japans sushimatje. Verdeel een portie rijst gelijkmatig over de hele breedte van het vel, maar houd aan de bovenkant 2 cm vrij. Strijk over de hele breedte, op het midden van de rijst een dunne streep wasabi.
Verdeel een portie koude spinazie over de rijst en strooi er wat sesamzaad over. Leg repen tonijn over de hele breedte op de spinazie. Rol de sushi met behulp van het matje stevig rond de tonijn. Maak nog 11 rolletjes. Snijd elk rolletje in 4 stukjes en zet ze rechtop op 6 bordjes.
Serveertips:
Variatie: vervang de tonijn door zalm of krab. Bestrooi de spinazie met Japanse citroenpeper (toko).