230 g sushi-rijst (Blue
Dragon)
3,75 dl water
3 eetl. rijstazijn
1 eetl. mirin
1,5 eetl. suiker
1 eetl. zout
3 nori-vellen (zeewier)
Sojasaus (Kikkoman)
Suggesties vullingen:
- Komkommer, lente-ui, wortel, verse tonijn, wasabi
- Lente-ui, komkommer, tonijn, avocado, wasabi
- Komkommer, lente-ui, wortel, verse of gerookte zalm, wasabi
- Wortel, ijsbergsla, avocado, lente-ui, zalmkaviaar, wasabi
- Garnalen, surimi, komkommer, avocado, wasabi
- Omelet, komkommer, surimi, wasabi
Hulpmiddelen:
Kommetje water met azijn
bamboematje
ondiepe houten kom |
Was de rijst onder de
kraan totdat het water helder blijft. Laat de rijst een uur
uitlekken voordat je hem terug in de pan doet. Voeg het water toe en
sluit de pan af met het deksel.
Breng het geheel aan de kook, draai het vuur lager en laat de rijst
5 min. zachtjes pruttelen.
Draai de vlam helemaal laag (op de kleinste pit), stoom de rijst 12
min. en haal de pan van het vuur. Haal het deksel van de pan en dek
de pan af met een theedoek. Laat de rijst 15 min. staan. Roer de
rijst niet door!
Meng ondertussen de azijn, mirin, suiker en zout in een pan en
verwarm het mengsel al roerend tot suiker en zout zijn opgelost.
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
Verdeel de rijst gelijkmatig over de bodem van een ondiepe houten
kom. Voeg druppelsgewijs het azijnmengsel toe en schep de rijst
voorzichtig los met een houten spatel.
Laat de rijst tot op kamertemperatuur afkoelen (niet kouder, want
dan kleeft de rijst niet goed meer). Bewaar de rijst in de houten
kom, afgedekt met een schone doek tot verder gebruik.
Sushi-rijst is maar een dag houdbaar en mag dus niet bewaard worden.
Snijd de vulling(en) (waar mogelijk) in lange, dunne repen.
Leg een blad zeewier met de glanzende kant naar beneden op een
bamboematje. Het bamboematje moet goed droog zijn en op een droge
snijplank liggen.
Bevochtig je handen met azijnwater en verdeel een dunne laag rijst
gelijkmatig over het blad (ca. een halve kop gekookte rijst). Doe
dit voorzichtig, zodat het zeewier heel blijft. Houd een randje van
1 cm vrij aan het uiteinde van de nori (zodat de sushi goed sluit).
Strijk met je wijsvinger een dunne streep wasabi van links naar
rechts over de rijst. Verdeel de vulling over de streep wasabi en
bevochtig de rand zeewier dat niet met rijst is belegd met
rijstazijn of water.
Rol de maki met behulp van de mat stevig op (van je af). Duw de
rijst aan de uiteinden stevig aan en laat de rol 2 min. rusten. Of
rol in plastic folie en draai de uiteinden als een toffee strak en
bewaar in de koelkast tot gebruik. Bevochtig een scherp mes met
azijnwater voordat je de rol in gelijke stukken snijdt.
Serveertips:
Serveren met een schaaltje Japanse sojasaus. |