Recept uit de...

   

   

Bourgondische stoofpot

IngrediŽnten voor 4 personen:

3 uien
1 teentje knoflook
1 kg magere runderlappen
zout en versgemalen peper
100 g boter
100 g spekblokjes
4 dl rode wijn
2 dl vleesbouillon
tijm
1 laurierblad
1 bakje kleine champignons
85 g boter
65 g bloem
verse peterselie

Bereiding:

Pel de uien en snijd ze in ringen.
Pel en snipper de knoflook.
Snijd de runderlappen in reepjes, bestrooi ze met zout en peper.
Verwarm de boter in een braadpan tot hij niet meer schuimt en bak het vlees
hierin aan.
Voeg de spekblokjes en de uien toe en bak deze even mee.
Blus af met de wijn.
Voeg de vleesbouillon, de tijm, het laurierblad en de knoflook toe en laat
het vlees op laag vuur 2 uur sudderen.
Voeg de champignons toe en laat nog een halfuurtje doorgaren.
Kneed de boter met de bloem goed door elkaar en roer deze beurre maniť beetje
bij beetje door het stoofpotje tot dit voldoende is gebonden.
Roer er voor het opdienen wat verse peterselie door en serveer met gestoomde
aardappelen en snijboontjes.
Het bourgondische leven heeft mij altijd erg aangetrokken. Alles in overvloed.
Hele varkens op een schaal met een appel in de bek, vissen in hun geheel
bereid, grote kroezen wijn en pullen bier en gewoon lekker met je handen eten
aan lange houten tafels. De ingrediŽnten worden altijd lekker grof gehouden,
zodat je de pure smaken nog goed kunt terugvinden. Als ik ooit eens een
restaurant begin, zal het in die stijl zijn.
Echt genieten van de geneugten des levens!