Quiche met roquefort, walnoten en spinazie

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor een quichevorm van 24 cm doorsnee
boter om in te vetten
300 g bloem
150 g koude boter, in stukjes
1 pakje diepvries filodeeg
150 g roquefort
125 g walnoten
vers bieslook
200 g gehakte diepvriesspinazie
2 eieren
1 dl crème fraîche
zout en versgemalen peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC.
Vet de taartvorm in en bekleed hem met filodeeg.
Snijd de roquefort in blokjes, hak de walnoten grof en het bieslook fijn en
laat de spinazie goed uitlekken.
Klop de eieren los met de crème fraîche, meng alle ingrediënten erdoor en
breng op smaak met zout en peper.
Schep de vulling in de taartvorm en vouw de uitstekende randjes filodeeg over
de vulling.
bak de quiche in de oven in 25 minuten af.
Filodeeg maakt het bakken van quiche wel heel erg gemakkelijk: het hoeft niet
meer te worden uitgerold, maar het gaat zo ingevet in de vorm.
De vulling gaat erin en je kunt het al afbakken.
Het uitrollen en goed in de vorm krijgen van het deeg is bij het maken van
een hartige taart vaak nog het grootste probleem, maar als je het toch eens
wilt proberen, heb ik een paar tips:
- Laat het deeg voor het gebruik een half uur in de koelkast rusten, zodat
het goed koud en stevig is.
- Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem en leg de deeglap erop.
- Rol het deeg uit, maar voorkom dat het gaat vastzitten door het deeg in
beweging te houden en het af en toe om te draaien.
- Houd de vorm boven het deeg om te zien of de plak groot genoeg is, vouw het
deeg over de deegroller, til die op en laat het deeg rustig in de vorm zakken.
- Om te voorkomen dat het deeg scheurt, kun je het, in plaats van het met je
vingers, het best met een deegballetje in de hoeken drukken.
- Rol met de deegroller over de rand van de vorm om het overtollige deeg weg
te halen.

Voor straks eet lekker !