Provençaalse bonenrisotto

Ingrediënten voor 4 personen:

250 g bruine bonen
1 ui
1 groene paprika
250 g champignons
500 g mager spek in sneetjes van ca 1 cm dik
boter
1 teentje look
1 eetl. tomatenpuree
1 eetl. mosterd
1 koffielepel oregano
1½ l runderbouillon
250 g volle rijst
2 tomaten
peper en zout

Bereiding:

De dag vooraf:
Zet de bonen onder water en laat ze een nachtje weken.
De dag zelf:
Giet de bonen door een zeef en laat ze uitlekken.
Pel de ui. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd beide
groenten in dobbelsteentjes van ca 1 cm.
Wrijf de champignons schoon en snijd ze in 4.
Ontzwoerd het spek en snijd het in stukken van ca 5 cm.
Bak deze in een nootje boter en voeg er de ui, de paprika en de
champignons aan toe.
Pel het teentje look en pers dit na ca 3 minuten over de groenten.
Roer er vervolgens de tomatenpuree, de mosterd en de oregano onder.
Voeg er tenslotte de bonen aan toe en overgiet de bereiding met 5 dl
runderbouillon.
Laat ca 50 minuten sudderen en roer regelmatig om. Als de bereiding te
droog wordt, voegt u er een beetje water aan toe.
Kook, na ca 30 minuten, de rijst in de overige bouillon gaar.
Pel en ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van ca 2 cm en
voeg deze op het laatste ogenblik bij de bonenstoverij. Breng op smaak
met peper en zout.
Schep op 4 borden een lepel rijst en leg er de bonenstoverij rond.
Serveer dit gerecht met een rode landwijn.