Oerhollandse erwtensoep

IngrediŽnten voor 4 personen:

500 gram spliterwten
500 gram schouderkarbonade
2 l water
1 eetlepel zout
peper
2 laurierblaadjes
2 uien
1 winterwortel (200 gram)
1 kleine knolselderij (400 gram)
2 preien
1 rookworst
klein bosje selderij
roggebrood
mosterd
katenspek

Bereiding:

Was de spliterwten in een zeef en doe ze daarna in een grote pan met de schouderkarbonade, 2 l water, zout, peper en laurierblaadjes.
Kook alles zachtjes 15 minuten.
Pel de uien en snipper deze.
Schrap de winterwortel en verdeel deze in dunne plakjes.
Schil de knolselderij en verdeel deze in kleine stukjes.
Maak de prei schoon en snijd deze in ringetjes.
Voeg de ui, de winterwortel, de knolselderij en de prei aan de soep toe.
Roer goed en breng de soep weer aan de kook.
Kook zachtjes 30 minuten.
Leg de rookworst in de soep en verwarm deze 10 minuten mee.
Haal de schouderkarbonades uit de soep en snijd het vlees van het bot.
Verdeel het vlees in stukjes.
Verwijder de laurierblaadjes.
Snijd de rookworst in plakjes.
Roer het vlees door de soep.
Hak de selderij grof en voeg ze toe.
Serveertips:
Besmeer roggebrood met mosterd en beleg het met katenspek.
Presenteer het brood bij de soep.
De soep is goed in te vriezen.