Kippenbouillon

IngrediŽnten voor 3Ĺ liter:

1 halve soepkip (anderhalve kilo dus)
500 gram gesneden prei
500 gram gesneden winterwortel
250 gram uien, met schil en al, gewassen en in stukken
3 stengels bleekselderij
1 takje tijm
flink witte peper uit de molen
paar stukjes foelie
2 laurierblaadjes
4 tot 5 liter water

Bereiding:

Voorbereiding
Soepkip bevat veel vet. Zet daarom de kip in een braadslee in een hete oven, tot hij bruin is. Het vet is dan gesmolten, dat scheelt straks weer bij het ontvetten van de bouillon. Overigens is dat kippenvet goed te gebruiken. In de joodse keuken wordt het gebruikt om te braden. Het wordt dan schmaltz genoemd. Zeef het vet, en bewaar het in de koelkast in een afgesloten potje.
De kip gaat nu in de soeppan, met de groenten en kruiden, en 4 tot 5 liter water. De pan mag toch wel minstens 7 liter inhoud hebben om dit allemaal te bevatten. Zet de pan op het vuur, en breng het water tegen de kook aan. Schuim af indien nodig. Laat nu de hele dag of nacht trekken (minstens acht uur) op heel laag vuur. Je hele huis gaat lekker ruiken.
Zeef de bouillon als hij voldoende is getrokken. Kook de bouillon nu in tot drie-en-een-halve liter, en laat daarna snel afkoelen. Gebruik hem meteen, of verdeel wat je niet dadelijk verder verwerkt in diepvrieszakjes/bakjes en vries in. Vergeet niet etiketten te plakken, in de diepvries lijken alle bouillons en fonds op elkaar. Bewaartijd in vriezer 3 maanden.