Zuurkool á la Ed uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

1 pakje naturel zuurkool (500 g),1 rookworst, voor 4 personen aardappels, zout, peper, 2 laurierblaadjes, 1 pakje reepjes mager spek (± 115 g), margarine

Bereiding:

Schil en was de aardappels, doe deze in een grote pan, daar boven op de zuurkool met wat zout peper en de laurierblaadjes, doe voldoende water in de pan en laat deze in ± 30 min. gaar koken. Maak de rookworst volgens bijgeleverde voorwaarden warm Wij hebben altijd een worstje van de Hema, die moet je 20 min. in warm water warm laten worden. (niet laten koken) Het kan ook één van Unox zijn (kijk dan op de verpakking voor het warm maken). Laat in een koekenpan wat margarine smelten en laat de spekjes daarin lekker bruin worden. Om ook wat jus te hebben, kan je wat extra margarine in de koekenpan doen, (de spekjes er eerst uit halen anders worden ze zacht) en op het laatst wat heet water erbij, en een maggiblokje voor de smaak erbij doen. Ondertussen zijn de aardappels en zuurkool gaar, deze afgieten. De laurierblaadjes eruit vissen. In de pan een klein scheutje melk doen en het geheel goed door elkaar mengen en stampen, nog wat peper er over, en nu kunnen ook de spekjes er weer bij, ook alvast wat jus er bij doen, de rest kan later op tafel er overheen. Ondertussen is de worst ook klaar, deze in kleine plakjes snijden en als eerste in de ovenschaal doen, daar overheen de gemengde zuurkool. Laat het geheel in een voor verwarmde oven op 200ºC. een lichtbruin korstje krijgen in ± 15 min. Op tafel kan de warm gemaakte jus naar behoeve er nog overheen gedaan worden. Dit recept kan ook al eerder gemaakt worden, bewaren in de koelkast en dan in ± 25 min. in een voor verwarmde oven op (200ºC.) warm laten worden.