Gepocheerde tournedos met bosvruchtensaus

Ingrediënten voor 4 personen:

1 pak bosvruchtenmix (300 g, diepvries, Frosta)
1 sinaasappel
1 sjalotje
65 g koude boter
1½ dl zoete rode wijn
1 theelepel tijm
1 theelepel kruidenbouillonpoeder
4 eetlepels crème fraîche (bekertje 125 ml)
½ eetlepel citroensap
zout, (versgemalen) zwarte peper
4 kleine groene koolbladeren
4 tournedos (á 125 g)
1 pot vleesfond (380 ml)
1 takje rozemarijn
keukenmachine of staafmixer
(citroentrekker)
keukenpapier

Bereiding:

Voorbereiden:
 (Vruchtenmix ± 1-1½ uur van tevoren op kamertemperatuur
laten ontdooien.) Vruchtenmix in keukenmachine of met staafmixer pure-
ren. Sinaasappel onder koud water goed schoonboenen. Met citroentrekker
dunne reepjes van schil trekken (of met scherp mesje dun schillen en
schil in dunne reepjes snijden) en in kommetje met koud water leggen.
Sinaasappel uitpersen. Sjalotje pellen en snipperen.
In pan 1 eetlepel boter verhitten. Sjalot al omscheppend ñ 1 minuut
bakken. Vruchtenpuree, sinaasappelsap, 3 eetlepels wijn, tijm en bouil-
lonpoeder erdoor roeren en al roerend langzaam aan de kook brengen.
Bosvruchtensaus onafgedekt ± 5 minuten zachtjes laten doorkoken.
Boven andere pan bosvruchtensaus door zeef wrijven. Laten afkoelen.
In kommetje crème fraîche en citroensap tot sausje roeren. Op smaak
brengen met zout en peper. Tot gebruik citroensaus afgedekt in koelkast
zetten. In pan ruim water aan de kook brengen. Uit koolbladeren harde
nerf wigvormig wegsnijden. Bladeren 3-4 minuten in kokend water leggen,
(met schuimspaan) uit pan nemen en afspoelen onder koud water. Bladeren
voorzichtig droogdeppen met keukenpapier. Tournedos elk in 4 gelijke
stukjes snijden.
 Vier borden voorverwarmen. In pan fond, rozemarijn en rest van
wijn aan de kook brengen. Rest van boter in kleine blokjes snijden.
Bosvruchtensaus opnieuw zachtjes verwarmen.
Van vuur af boterblokjes erdoor kloppen. Tournedos in kokende bouillon
leggen en net tegen de kook aan in ± 4 minuten rosé laten worden. Uit
bouillon nemen en laten uitlekken.
Bosvruchtensaus over borden verdelen. Koolbladeren voorzichtig erin
leggen. In elk koolblad 4 stukjes tournedos leggen. Telkens 1 eetlepel
citroensaus op tournedos scheppen. Garneren met sinaasappelreepjes.
Serveren met gemengde sla en aardappelkroketjes.
Magnetrontip:
U kunt de koolbladeren ook blancheren in de magnetron. Leg de bladeren
tussen 2 lagen wit keukenpapier of in een dubbelgevouwen schone katoenen
theedoek en verwarm ze 1-2 minuten op vol vermogen (ñ 700 Watt) tot ze
zacht zijn.