Kalfshaas in de oven gebraden met pruimen

Ingrediënten voor 4 personen:

600 gram Kalfshaas, zonder ketting en gevliesd
1 eetlepel boter
200 gram gedroogde pruimen, zonder pit
4 eetlepels cognac of vieux
2 deciliter kalfsjus of sauce demi glace, pakje
1 middelgrote ui, fijngesneden
1 laurierblad
2 takjes tijm
100 gram boter, in koude klontjes
5 witte peperkorrels, gekneusd
zout en peper uit de molen

Bereiding:

Besprenkel de pruimen 1 dag vooraf met cognac of vieux en laat ze in de koelkast marineren. Steek met een aanzetstaal of dun mes in de lengte door de kalfshaas en vul de ontstane ruimte met de gemarineerde pruimen. Verwarm de boter in een braadpan, kleur de kalfshaas hierin, rondom en goudbruin, en breng met zout en peper op smaak. Gaar de gevulde kalfshaas ongeveer 20 minuten verder in een voorverwarmde oven van 180ºC. (het kalfsvlees moet nog net rosé zijn). Neem de kalfshaas uit de oven en houd hem warm. Fruit ui, tijm, laurier en de gekneusde peperkorrels in de overgebleven braadboter zonder te kleuren, voeg kalfsjus en eventueel resterende marinade van de pruimen toe en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Giet de saus door een zeef en breng met zout en peper op smaak. Klop de klontjes koude boter, één voor één, met een garde door de saus. Snijd de kalfshaas met een scherp mes in plakken.
Lekker met aardappelgratin en in boter gestoofde seizoengroenten.