Pittige rijstschotel met bonen en peper

Ingrediënten voor 4 personen:

Deze snelle variant op een West-Indische klassieker, rijst met bonen, vormt een voedzaam eenpansgerecht. De pepers zorgen voor een extra pittig accent. Serveer hierbij een salade van malse jonge spinazie en ijsbergsla.
2 eetl. plantaardige olie
1 grote ui, versnipperd
1 rode paprika, kleingesneden
2 grote tenen knoflook, geperst
1-2 rode Spaanse pepers, zaad verwijderd en fijngesneden (zie de Winkeltip)
150 g chorizo of andere pittige worst, in blokjes
250 g basmatirijst, gewassen
4 dl kokosmelk uit blik
6 dl kokendheet water of kippenbouillon (van blokje)
2 takjes tijm, plus wat extra ter garnering
1 laurierblaadje
400 g oogbonen of duivenerwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt

Bereiding:

In een grote pan met zware bodem de olie verhitten en hierin ui, paprika, knoflook en Spaanse peper 5 minuten bakken. Blokjes worst en rijst toevoegen en 1-2 minuten door het uienmengsel scheppen. Kokosmelk en water of bouillon toevoegen. Wat zout en peper toevoegen, aan de kook brengen, kruiden toevoegen en de rijst in 10 minuten op een laag vuur gaarkoken.
De bonen of erwten door de rijst scheppen en het gerecht nog 5 minuten laten sudderen tot het door en door warm is en de rijst beetgaar. Vlak voor serveren nog wat tijm erover strooien.