(gepekelde)Beenham van plusminus 1 kilo
zes flinke takken rozemarijn
zes knoflookteentjes
drie eetlepels cointreau. Cointreau: Sinaasappel likeur
een eetlepel grove mosterd
een a twee eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
kwart liter fondFond: Een krachtige bouillon ingedampt kooknat van
gevogelte, vis, kip, vlees of groente. Voor het maken van soepen en
sauzen.
twee eetlepels koks room
theelepel suiker
Verse peper
Zeezout. Zeezout: Wordt verkregen door zeewater te laten verdampen,
waarna het kan worden geraffineerd. Zeezout bevat veel natuurlijk
jodium.
Eetlepel ganzenvet, of boter
flinke braadslee |
Leg de beenham
in de braadslee, schenk hierover de cointreau waarin de suiker is
opgelost. Snijdt de knoflooktenen in kwarten en leg deze op de
beenham, samen met de rozemarijn. Laat dit minimaal 12 uren
marineren.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Haal de beenham een half uur van
tevoren uit de koelkast. Verwijder de knoflook en de rozemarijn en
leg deze naast de beenham in de braadslee. Bestrijk de bovenkant van
de ham met de grove mosterd en strooi hierover de gedroogde kruiden.
Besprenkel tot slot de ham met het gesmolten ganzenvet en licht
peperen en zouten. Dek nu de braadslee af met aluminiumfolie en zet
hem 40 minuten in de oven. Verwijder daarna de folie en braad de ham
nog 30 minuten.
Haal de ham uit de oven en pak hem in in aluminiumfolie, zo'n 10
minuten laten rusten. Zet de braadslee op het vuur en voeg de fond
toe, een paar minuten inkoken. Inkoken: Een vloeistof door
voortdurend koken en verdampen, verminderen. , dan door de zeef in
een juskom schenken. Room toevoegen. In dunne plakken snijden.
Snijden: Het in plakken, blokjes, reepjes enzovoorts snijden van
rauwe of gare levensmiddelen.
Tip:
Serveren met aardappeltjes uit de oven en tuin boontjes
Lekker recept voor een etentje voor 5 of 6 mensen.
- Wat erg lekker en enorm makkelijk is hierbij: gestoomde tuin
boontjes uit het vriesvak.
Even 6 tot 7 minuten wokken met in kleine stukjes gesneden rauwe
ham. |