Appel-rozijnenvlaai

 

Ingrediënten voor 4 personen:

voor eenvoudig gistdeeg zonder ei:
250 g bloem, 15 g gist, 20 g margarine, 20 g suiker, 1 dl melk, zout
voor gistdeeg met weinig ei en boter:
250 g bloem, 30 g boter, zout, 15 g gist, ½ ei, ¾ dl lauwe melk, 30 g suiker
voor gistdeeg met ei en boter:
250 g bloem, 15 g gist, ½ dl melk, 1 ei, 75 g boter, 25 g witte basterdsuiker, zout
Opmerking:
Wil je deze vlaai met weinig ei en boter of met ei en boter maken, zie dan ook de bereiding zonder ei, en voeg het ei en boter erbij.
voor de vulling:
1 kg appels, 125 g rozijnen, suiker, paneermeel

Bereiding:

Eenvoudig gistdeeg zonder ei.
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, margarine, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en de deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen. De plaat inboteren en het deeg erin doen. Het deeg moet aan alle kanten goed tegen de rand van de plaat opgezet zijn. De rand van de plaat afrollen en de vlaai nog eens op een warme plaats laten rijzen en hier en daar met een vork inprikken. Daarna kan de vlaai gevuld worden.
Maak een bodem van gistdeeg volgens bovenstaand recept, en bestrooi de ingeprikte bodem met paneermeel. De rozijnen wassen en laten wellen. Neem stevige zure appels, schil ze en snijd ze in achtste parten. Verwarm de appelparten in water, maar laat ze net niet koken, zodat ze net niet gaar zijn. Laat de rozijnen goed uitlekken. Haal de appelparten uit het vocht en vermeng deze met de rozijnen. Verdeel dan het afgekoelde appel-rozijnenmengsel op de bodem en bak de vlaai in ± 20 min bij 200ºC. gaar in een voorverwarmde oven.