Ananas met kokosijs en sabayon met bananenlikeur

IngrediŽnten voor 4 personen:

1 ananas (bij voorkeur vliegtuigananas)
1/2 l kokosijs
4 eigelen
6 halve eierschaaltjes droge witte wijn
4 halve eierschaaltjes bananenlikeur
3 halve eierschaaltjes suiker

Bereiding:

Schil de ananas, verwijder de pitjes en de ogen en snijd hem in 6
schijven. Haal het hart eruit en halveer de schijven.
Schik in elk van de 4 diepe borden 3 halve schijfjes ananas.
Klop de eigelen in een steelpan los met de witte wijn en de
bananenlikeur. Voeg de suiker toe. Klop op een matig vuur (of in een
warmwaterbad) tot een stevig gebonden schuim. Zorg ervoor dat de sabayon
niet gaat koken.
Leg een bolletje kokosijs in het centrum van het bord en lepel er snel
de sabayon over. Garneer met ananasblaadjes en serveer met lepel, mes en
vork.
Schenk hierbij een glaasje champagne demi-sec of een Coteaux de Layon.
Tips: In de winkel vindt u bootananas en vliegtuigananas. Bootananas
wordt onrijp geplukt en rijpt langzaam tijdens het transport.
Vliegtuigananas wordt rijp geplukt en per vliegtuig aangevoerd.
De smaak is zoeter en de vrucht is sappiger. Deze ananas kost wel
dubbel zoveel als de bootananas.
De verhoudingen voor de sabayon worden uitgedrukt in halve
eierschaaltjes, omdat deze moeten overeenstemmen met de inhoud van
de gebruikte eieren.