Dit gerecht vindt u
overal waar de Chinese cultuur bloeit – hoe ver China ook weg is. In
deze omelet worden Chinese groenten op een fantastische manier
gecombineerd met kalkoen of kip. Gebruik een pan met antiaanbaklaag
of met een dikke bodem, zodat u maar weinig vet nodig hebt.
100 g kalkoengehakt of kippengehakt
2 tl sojasaus
2 el zonnebloemolie
200 g Chinese kool, in stukjes gescheurd
100 g taugé
30 g diepvrieserwten, met kokend water ontdooid en uitgelekt
125 g gerookte kalkoen of kip, in dunne plakjes gesneden
100 g waterkastanjes uit blik, in plakjes of in vieren gesneden
2 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
2 el fijngehakte verse koriander
6 eieren
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 tl fijngehakte verse gemberwortel
2 el droge sherry
Saus:
˝ tl sesamolie van geroosterd sesamzaad
1˝ el Chinese donkere sojasaus
1 el balsamicoazijn
wat druppels Chinese chilisaus
Om te garneren:
verse korianderblaadjes |
Verwarm de grill voor op
de hoogste stand. Voeg 1 tl van de sojasaus toe aan het gehakt en
meng dit met de hand dooreen. Verhit de olie in een koekenpan met
dikke bodem van circa 26 cm diameter, voeg het gehakt toe en bak dit
in 3-5 minuten rul. Voeg de Chinese kool, taugé, erwten, gerookte
kalkoen of kip, waterkastanjes, bosui en koriander toe en roerbak
dit 2-3 minuten.
Klop de eieren los met knoflook, sherry en de resterende 1 tl
sojasaus. Schenk dit gelijkmatig over het gehaktmengsel. Bak dit,
voorzichtig roerend, met een pollepel – zorg er daarbij voor dat het
eimengsel goed over de pan verdeeld blijft – totdat de omelet aan de
onderkant gestold is. Zet de pan onder de grill (zorg ervoor dat het
handvat niet heet wordt, tenzij de pan hittebestendig is) en verwarm
hem kort om ook de bovenkant van de omelet te laten stollen.
Meng ondertussen sesamolie, sojasaus, balsamicoazijn en chilisaus
tot een homogeen geheel.
Snijd de omelet in punten, sprenkel de saus erover en garneer met
koriander. Serveer warm. |