25 g gedroogde
groene erwten
25 g sperziebonen
75 g gekookte ham
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
3 uien
2 eierdooiers
2 teentjes knoflook
50 g vet
125 g worteltjes
125 g bloemkool
125 g spruitjes
125 g aardappelen
1 dl slagroom
Voor de balletjes:
50 g boter
1 ei
80 g bloem
2-3 eetlepels slagroom
zout, peper, nootmuskaat |
Week de
gedroogde erwten en sperziebonen met de ham en de kruiden één nacht
in 1 liter koud water.
Hak de geschilde uien en de teentjes knoflook en fruit ze in hete
boter goudgeel.
Voeg alle verse groenten eraan toe en laat ze 2 minuten smoren.
Voeg er de geweekte ingrediënten en het vocht aan toe en laat 35
minuten koken.
Haal de ham eruit, snijd hem in reepjes en voeg die er weer aan toe.
Bind de soep met de eierdooiers, die eerst met slagroom zijn
vermengd; laat niet meer koken.
Roer voor de balletjes de boter tot crème, roer daar het ei, de
bloem en de slagroom door en kruid dit.
Vorm van deze massa met een theelepel balletjes en laat die in
gezouten water 5 minuten zachtjes koken.
Haal de balletjes met een schuimspaan uit het water en laat ze in de
soep glijden. 

 |