Italiaanse tomatensoep met mozzarellabrood

Ingrediënten voor 4 personen:

2 sjalotten
1 ui
1 grote of 2 kleine courgettes
2 eetlepels olie
1 theelepel gedroogde basilicum
1 literblik gepelde tomaten
7 1/2 dl water
2 tomatenbouillontabletten
200 g pastastrikjes
zout, peper
een dikke plak ham (100 g)
1 klein stokbrood
1 Mozzarellakaasje

Bereiding:

Pel de sjalot en ui en hak ze fijn.
Snijd de gewassen courgette in plakjes.
Verhit in een pan met dikke bodem de olie en fruit hierin de sjalot en ui 5 minuten.
Voeg de courgette en basilicum toe en bak ze al omscheppend enkele minuten mee.
Voeg de tomaten en het water toe en breng alles aan de kook.
Voeg de bouillontabletten toe en laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Kook intussen in een andere pan de pastastrikjes in water met wat zout gaar.
Verwarm de grill of oven op de hoogste stand voor.
Snijd het brood in sneetjes en de kaas in plakjes.
Leg op ieder stukje stokbrood een plak kaas en leg de sneetjes op het bakblik.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Snijd de ham in blokjes en roer die samen met de pastastrikjes door de soep.
Gratineer de kaasboterhammen onder de grill of boven in de oven en serveer ze bij de soep.