Utrechtse vijfschaft |
Ingrediënten voor 4 personen: |
250 g bruine
bonen |
Bereiding: |
Laat de bruine
bonen een nacht weken. Zet de bonen met het weekwater en wat zout op
en laat ze bijna gaar koken. Snijd intussen de aardappelen in
stukken, de wortels in repen, de uien in ringen. Schil de appels,
verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukken. Voeg de voorbewerkte
wortels, appels en uien toe aan de bruine bonen, laat het geheel
even doorkoken en voeg dan ook de aardappelen toe. Schep het gerecht
enkele malen om en giet er, indien nodig, wat water bij. Leg de
rookworst op het gerecht en laat het zachtjes gaar koken. Breng de
vijfschaft op smaak met peper en zout. Giet daarna het vocht af in
een pannetje en klop er klontje na klontje de boter door tot de saus
licht bindt. Bak tenslotte het spek licht knapperig en maak er,
samen met de botersaus, de stamppot mee af. |
Voor straks eet lekker !
Bron: www.landleven.nl