Italiaanse ravioli: een
klassiek recept dat bij iedereen in de smaak zal vallen.
Voor het pastadeeg:
300 g bloem
2 middelgrote eieren, plus 2 eiwitten
30 ml (2 eetlepels) olijfolie
Voor de vulling:
30 ml (2 eetlepels) olijfolie
250 g "half-om-half" -gehakt
1 kleine ui, fijngesnipperd
1 teen knoflook, geperst
1 middelgrote wortel, geraspt
2 eidooiers
15 ml (1 eetlepel) tomatenpuree
1,25 ml (kwart theelepel) fijngesneden verse tijm
zout en versgemalen zwarte peper
55 g boter
150 g verse Parmezaanse kaas, geraspt
30 ml (2 eetlepels) fijngesneden verse peterselie, voor garnering |
Zeef voor het deeg de
bloem op een schoon werkoppervlak en maak een kuil in het midden.
Doe de 2 eieren, het eiwit van de andere eieren en 15 nu (1
eetlepel) olie in de holte en kneed de ingrediënten met twee handen
tot een soepele deeg. Bedekken met een vochtige theedoek en 10
minuten laten rusten.
Maak intussen de vulling. Verhit de olie in een pan, voeg gehakt,
ui, knoflook en wortel toe en bak dit 5 minuten onder af en toe
roeren. Haal dan de pan van het vuur.
Roer er vervolgens de eidooiers, tomatenpuree, tijm en smaakmakers
doorheen en vermeng dit goed.
Verdeel het pastadeeg in twee delen op een met bloem bestrooid
oppervlak, rol een deel uit tot een rechthoek van ongeveer 48 x 35
cm. Snijd de rechthoek over de lengte in twee stukken. Bedek een
rechthoek met een vochtige theedoek.
Leg op de andere rechthoek hoopjes van de vulling ter grootte van
een walnoot, steeds plusminus 6 cm uit elkaar.
Trek een nat lijntje tussen de hoopjes vulling met een in water
gedompeld kwastje. Leg er de andere rechthoek bovenop en druk de
randjes rond de vullingen aan om deze goed van elkaar af te sluiten.
Met bijvoorbeeld een rolmes kunt u om de vullingen heen snijden. Leg
de zodoende gevormde ravioli op vetvrij papier. Doe hetzelfde met
het overgebleven deeg en de vulling.
Breng water met een snufje zout in een grote pan aan de kook en voeg
hieraan de resterende olie toe. Kook de ravioli in ongeveer 8-10
minuten, totdat ze zacht en gaar zijn. Goed laten uitlekken en op
een voorverwarmde schaal of bord leggen.
Verdeel de boter over de ravioli, strooi er wat Parmezaanse kaas over en
garneer met fijngesneden verse peterselie.
Serveertip:
Serveren met verse tomatensaus.
Variaties:
Verwerk gehakt kalkoen- en kippenvlees in plaats van "half-om-half"
-gehakt.
Vervang de ui door 1 kleine prei.
Vervang de wortel door 1 courgette.
|