1 pond gele, groene of
spliterwten
1 1/4 l koud water
2 middelgrote uien, fijngehakt
1 hele ui, gepeld en met twee
kruidnagels erin gestoken
1 pond mager, gezouten spek aan een stuk
1 theel. marjolein
1/2 theel. tijm
zout |
Voorbereiding
Was de erwten in stromend water en doe ze in een soeppan met een
inhoud
van 2 á 3 liter.
Doe het koude water erbij en breng dit, op hoog vuur
aan de kook.
Laat het enkele minuten goed doorkoken, draai dan het
vuur uit en laat de erwten in dit water een uur lang weken.
Schep alle losgelaten velletjes eraf die aan de oppervlakte drijven.
Voeg dan de gehakte uien, de hele ui, het spek, de marjolein, en de
tijm toe en breng het geheel opnieuw aan de kook.
Als het kookt
direct het vuur terug draaien en alles 1 1/2 uur laten sudderen, tot
de
erwten zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen.
Neem dan de hele ui
en het spek uit de pan en snij het spek in plakken van ongeveer een
halve centimeter dik.
Maak de soep op smaak met wat zout.
Serveertips:
"Arter med Flask" kan op twee manieren geserveerd worden:
Leg enkele plakjes spek op een bord en schenk er de soep over heen.
Dien de soep op en leg het spek er op een apart bord bij, zodat
iedereen zelf kan nemen.

 |