225 g gedroogde witte
bonen, ten minste 8 uur geweekt
1 el zonnebloemolie
5 sjalotjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, uitgeperst
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
1 blik fijngesneden tomaten, circa 225 g
2 tl gedroogde gemengde kruiden
500 ml droge cider
peper en zout
30 g donkere ruwe rietsuiker
1 el zwarte stroop
1 tl dijonmosterd
takjes verse peterselie om te garneren |
Laat de geweekte bonen
uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een pan,
bedek met veel koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten
flink koken, temper dan het vuur en laat 50-60 minuten sudderen, of
tot ze zacht zijn. Laat goed uitlekken en doe ze dan in een
ovenschotel.
Verwarm de oven voor op 160ºC. Verhit de olie in een pan, voeg de
sjalotjes, de knoflook en de bleekselderij toe en laat circa 5
minuten bakken, of tot alles zacht is. Roer af en toe.
Voeg alle tomaten uit blik met hun sap, de gedroogde kruiden, de
cider en peper en zout naar wens toe. Dek af en breng aan de kook,
temper dan het vuur en laat 10 minuten sudderen, terwijl u af en toe
roert.
Voeg de suiker, stroop en mosterd toe aan de tomatensaus en meng
goed. Giet de saus over de bonen en roer, zodat alles goed is
gemengd. Dek af en laat 3½ uur bakken terwijl u af en toe roert.
Serveer de bonen heet, gegarneerd met de peterselie. |