Kipcurry

Ingrediënten voor 4 personen:

ca. 700 g kip in stukken gesneden
30 g margarine
2 uien
100 g gekookte ham (extra dikke plakken)
2 goudrenetten geschild en in kleine stukjes gesneden
1 afgestreken dessertlepel geraspte gember of 1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel nootmuskaat
2 takjes tijm
3 laurierblaadjes
3 teentjes knoflook
1 afgestreken eetlepel suiker
1 blik gepelde tomaten
1/8 blok *santen
2 dl water
1 afgestreken eetlepel kerrie
sap van 2 citroenen
100 g crème fraîche - zout - peper

Bereiding:

De margarine in de wok bruin laten worden en hierin de stukken kip rondom bruin bakken.
Vervolgens de gesnipperde uien en de in zeer kleine stukjes gesneden ham toevoegen en meebakken.
Zodra de uien beginnen te kleuren, de appelstukjes, gember, kaneel, nootmuskaat, tijm, laurierblaadjes en uitgeperste knoflook toevoegen. Goed omscheppen en even laten bakken.
De tomaten uit laten lekken en met een vork fijnprakken.
Daarna de santen in kleine stukjes hakken en oplossen in 2 dl heet water.
Zodra de kipdelen rondom gekleurd zijn, ze bestrooien met kerriepoeder. De tomaten en santen toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper.
Daarna alle ingrediënten goed mengen en het vuur zacht zetten. Zonder deksel 30 minuten laten sudderen.
Halverwege omscheppen en controleren of de saus niet teveel is ingedikt. Zo nodig wat lauw water toevoegen.
Na 30 minuten de crème fraîche en het citroensap toevoegen en het gerecht nog 10 minuten op zacht vuur laten pruttelen.
Voor het opdienen de laurierblaadjes en de takjes tijm verwijderen.
Notities:
*Santen is een vloeistof die gemaakt wordt van het geraspte vruchtvlees van de kokosnoot. Dit vruchtvlees wordt gemengd met water en vervolgens uitgeperst. Er ontstaat dan een witte vloeistof welke in de Indonesische keuken wordt gebruikt als melk of room.
Santen is meestal verkrijgbaar in ingedikte vorm als blokken (Creamed Coconut) in de vorm van boterpakjes. Deze blokken zijn in de koelkast goed houdbaar. Tegenwoordig is ook santen in poedervorm verkrijgbaar is. Beide soorten moeten opgelost worden in water.
Eenmaal aangemaakte santen is zeer beperkt houdbaar. Indien een gerecht bestemd is om in te vriezen, dan verdient het aanbeveling om de santen pas na het ontdooien toe te voegen.