Recept 16, Biefstuk op z'n Chinees met rijst.

Ingrediënten voor 4 personen:

250 g Chinese rijst
400 g biefstuk van de haas (filet pur, tournedos)
1 eetl. droge sherry
1 eetl. sojasaus
1 eetl. maïszetmeel
50 g Chinese gedroogde champignons
1 wortel
1 groene paprika
1 blikje bamboescheuten
1 stukje verse gemberwortel
2 eetl. sesamolie
2 eetl. oestersaus (oyster sauce)
3 eetl. instant bouillon

Bereiding:

Was de rijst verschillende keren tot het water min of meer helder wordt.
Doe hem in een kookpan met dikke bodem met iets meer dan 2 keer het
volume aan water. Breng het water aan de kook en laat 15-20 minuten koken
zonder deksel tot het water bijna volledig is verdampt. Zet de pan van
het vuur en zet er een deksel op met een theedoek tussen. Laat nog 20
minuten verder stomen. Snijd het vlees dwars op de draad in plakjes en
laat ze minstens 10 minuten marineren in een mengsel van sherry,sojasaus
en zetmeel. Laat ondertussen de champignons weken in een kommetje met
lauw water en maak de wortel en de paprika schoon. Snijd beide in even
grote stukjes. Laat de bamboescheuten uitlekken, schil de gember, snijd hem
in plakjes en dan in fijne julienne. Verwarm een pan met dikke bodem of
een wok,giet de sesamolie erin en bak het uitgelekte vlees 2 minuten
onder voortdurend roeren. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan
en laat het uitlekken. Bak de groenten ongeveer 1 minuut in de resterende
olie,voeg de oestersaus, de bouillon en het vlees toe en laat alles nog
gedurende 1 minuut koken onder af en toe omscheppen. Opdienen met
gestoomde rijst in afzonderlijke kommetjes.