Farfalle met tomaten-doperwtensaus

Ingrediënten voor 4 personen:

1 el olijfolie
1 duo-bakje spekblokjes
400 g *pomodori uit blik, in stukjes
60 ml water
350 g farfalle
225 g diepvries doperwten
50 g mascarpone
1 dunne prei, in ringetjes
2 tenen knoflook, uit de knijper
enkele verse basilicumblaadjes, gesneden
zout en versgemalen zwarte peper
versgeraspte Parmezaanse kaas
basilicumblaadjes ter garnering

Bereiding:

Verwarm de olie in een middelgrote steelpan en doe het spek erin.
Bak het 5-7 minuten op een laag vuur, terwijl u regelmatig roert.
Voeg de tomaten en het water toe, met zout en peper naar smaak.
Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken.
Roer de saus af en toe.
Kook de pasta ondertussen in kokend water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de doperwten, prei en knoflook toe aan de tomatensaus, roer alles goed door en breng aan de kook.
Leg een deksel op de pan en laat de saus 5-8 minuten koken tot de doperwten gaar zijn en de saus tamelijk dik is.
Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Draai het vuur uit en voeg de mascarpone en het gehakte basilicum toe.
Meng dit alles goed, sluit de pan en laat hem 1-2 minuten staan.
Giet de pasta af en doe hem in een voorverwarmde schaal.
Giet de saus over de pasta en meng alles goed.
Dien direct op met basilicum en geef en wat geraspte Parmezaanse kaas bij.
Opmerking:
i.p.v. mascarpone kan ook crème fraîche gebruikt worden. *Pomodori tomaten (pruim tomaten) zijn ovaal van vorm en hebben stevig, vlezig vruchtvlees met een zoetige smaak.