Chocoladecake

IngrediŽnten voor 8 personen:

60 g bittere chocolade
1 tl oploskoffie
200 g bloem
30 g cacaopoeder
1 tl bakpoeder
zout
120 g zachte boter
250 g lichtbruine basterdsuiker
2 grote eieren
1 zakje vanillesuiker
1 bekertje zure room
Voor chocoladeganache:
80 g bittere chocolade
0,6 dl slagroom
1 el zachte boter

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 160ļC. Chocolade in stukjes hakken en au
bain-marie smelten. Oploskoffie in 2 dl kokend water oplossen. Bloem
met cacao, bakpoeder en 1 theel. zout zeven. Boter met mixer romig
kloppen. Al kloppend basterd- en vanillesuiker toevoegen. Eieren een
voor een erdoor kloppen. Achtereenvolgens erdoor roeren: bloemmengsel,
zure room, gesmolten chocolade en opgeloste koffie. Al kloppende goed
mengen. In beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm (inhoud
1.5 liter) scheppen. In midden van oven cake in 1.5 uur gaar bakken.
Iets laten afkoelen. Op rooster storten en verder laten afkoelen.
Ganache: chocolade in stukjes hakken. Room verwarmen en over de
chocolade gieten. Roeren tot chocolade gesmolten is. Boter toevoegen.
Serveer bijvoorbeeld met een vanille- of sinaasappelsaus.