Kerstrecept 51

Galette met paddenstoelen

IngrediŽnten voor 4 personen:

Rustieke taart van paddenstoelen, spekjes en tijm met een krokante half dichtgevouwen deegrand.
500 g paddenstoelen en/of champignons naar keuze
2 theel tijm
2 kleine rode uien
150 g spekjes
4 bosuien
handje rucola
250 g ricotta
75 g geraspte kaas
zwarte peper
1 eetl. olijfolie
Deeg:
200 g bloem
150 g koude boter
1 grote eidooier
50 ml ijskoud water

Bereiding:

Doe de bloem in een kom en snijd met een mes de koude boter er door. Wrijf met je vingers er door heen totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Klop de dooier los met het ijskoude water en voeg dit toe aan het kruimeldeeg. Kneed snel er een bal van en wikkel deze goed in een plastic folie. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.
Snijd de rode uien in dunne plakjes en de bosuien in ringetjes. Maak de champignons en eventueel de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd in grove stukken. Bak de rode ui en bosui 2 minuutjes aan en voeg dan de champignons en paddenstoelen toe. Breng op smaak met wat zwarte peper en de tijm. Bak alles ongeveer 8 tot 10 min totdat het meeste vocht is verdwenen. Bak de spekjes in een ander klein pannetje krokant en voeg daarna toe aan het paddenstoelen mengsel. Roer alvast de ricotta en kaas door elkaar.
Verwarm de oven op 200ļC. Haal het deeg uit de koelkast en rol deze uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Maak een grote ronde plak met een diameter van ongeveer 30 cm. Snijd eventueel kleine uitstekels er af. Verplaats de lap deeg voorzichtig op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Besmeer tot 5 cm van de rand met een dikke laag ricotta en kaas. Schep de paddenstoelen met spekjes er op en verdeel mooi over het ricotta mengsel. Klap de randen met plooien naar binnen en zet de galette nog 25 min in de oven. Haal de galette uit de oven en verdeel wat rucola er over.

           

    

Fijne feestdagen en eet lekker !