Zweden: ovenpannenkoeken
Nodig voor 6-8 personen:
100 g boter - 100 g bloem - 3 dl water - 3 dl slagroom - 6 eieren - wat
vanille-extract - boter om te bakken - poedersuiker - jam
Bereiding:
Meng met een houten lepel de boter met het water en de bloem in een pan. Laat de
inhoud op zacht vuur koken tot het mengsel enigszins ingedikt is. Het beslag
moet zo dik zijn dat u de bodem van de pan kunt zien als u erin roert. Haal de
pan van het vuur en blijf roeren tot het beslag iets afgekoeld is. Splits de
eieren. Roer de eidooiers een voor een door het beslag. Klop de slagroom
halfstijf. Klop de eiwitten stijf, maar nog niet droog. Schep de slagroom, de
eiwitten en wat vanille-extract voorzichtig door het beslag. Smelt een beetje
boter in een grote koekenpan. Als die net gesmolten is, schept u steeds 1-2
eetlepels beslag in de pan. Bak de pannenkoeken (met een doorsnede van ongeveer
8 cm) tot ze aan één kant goudbruin zijn. Haal ze dan uit de pan. Maak van de
pannenkoeken sandwiches, met de ongebakken kanten op elkaar. Leg de sandwiches
op een met bakpapier beklede bakplaat. Vlak voor het serveren zet u de
pannenkoek-sandwiches 7-8 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Bestrooi
ze met poedersuiker en geef er naar smaak ijskoude jam bij.
Opmerking:
Het bijzondere aan deze pannenkoeken is dat ze van tevoren bereid moeten worden.
Vlak voor het serveren worden ze in de oven geplaatst en ziet u ze rijzen als
soufflés. Dan snel naar de tafel! Laat uw gasten, net als bij een soufflé,
wachten op de pannenkoeken en niet andersom!
|