Tunesië: zeevruchtenflapjes
Nodig voor 8 personen:
8 filodeegvelletjes van ongeveer 20 x 20 cm - 1 kg mosselen - 1 bouquet garni -
8 grote garnalen - 1 bosje peterselie - 1 bosje koriander - 1 ui - 1 dl
olijfolie - 8 eieren - frituurolie - zout en peper
Bereiding:
Maak de mosselen zorgvuldig schoon door ze herhaalde malen in koud water te
wassen. Verwijder mosselen die open blijven, zelfs als u er een tik tegen geeft.
Doe de mosselen met het bouquet garni en wat zout in een pan en laat ze op een
hoog vuur in ongeveer 15 minuten opengaan. Schud ze regelmatig op. Doe intussen
de garnalen in kokend gezouten water en laat ze ongeveer 5 minuten koken. Laat
ze uitlekken. Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit hun schelp. Laat de
garnalen afkoelen en pel ze. Was en hak de peterselie en de koriander. Schil de
ui en snijd haar fijn. Giet de olie in een koekenpan en fruit hierin de
mosselen, de garnalen, de ui en de verse kruiden (peterselie en koriander). Voeg
zout en peper toe en laat nog ongeveer 5 minuten sudderen. Laat deze vulling
afkoelen. Leg de velletjes filodeeg op uw werkblad. Leg de vulling in het midden
van de velletjes. Let er wel op dat op elk velletje een garnaal ligt, en maak de
bovenkant plat. Breek 1 ei bovenop elke vulling en vouw de velletjes dubbel in
de vorm van een driehoek. Laat de frituurolie warm worden. Leg de flapjes hier
een voor een in. Laat ze in 5 minuten aan beide kanten goudbruin worden. Haal de
flapjes met een schuimspaan uit de olie, laat ze snel uitlekken op keukenpapier
en serveer ze warm.
|