Tsjechië: schuimbrioches (nagerecht)
Nodig voor 6 personen:
6 brioches
Banketbakkerscrème: 1 liter melk - 6 eieren - 125 g bloem - 150 g suiker - 50 g
boter - 1 theelepel vanille-extract - 150 g gekonfijte vruchten - ½ dl kirsch
Schuim: 200 g suiker - 50 g geschaafde amandelen
Bereiding:
Maak de banketbakkersroom. Verwarm daarvoor de melk met de vanille. Breek 2 hele
eieren in een kom. Breek de andere 4 eieren en scheid daarvan de witten van de
dooiers. Bewaar de eiwitten. Giet de eidooiers in de kom. Klop de eieren met de
suiker. Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe en vervolgens de kokende
melk in een dun straaltje. Doe alles in een pan op laag vuur. Laat ongeveer 5
minuten koken onder voortdurend roeren. Haal de pan van het vuur en laat de
inhoud afkoelen. Meng er dan achtereenvolgens de boter, de kirsch en de
gekonfijte vruchten door. Snijd elke brioche in 4 horizontale plakken. Doe op
elke plak wat van de crème en zet de brioches weer in elkaar. Zet tenslotte het
hoedje erop. Verwarm de oven voor op 210°C.
Maak het schuim klaar. Klop de bewaarde eiwitten totdat ze stevig zijn en doe er
op het einde beetje bij beetje de suiker bij. Zet de brioches in een ovenvaste
schaal, giet het schuim eromheen en garneer met de amandelen. Zet ze 10 minuten
in de oven.
Koel bewaren tot het moment van serveren.
|