Sudan: karamelvla
Nodig voor een 1-liter vorm:
8 eieren - 1 liter melk - 250 g suiker - 30 g boter - 1 eetlepel vanille-extract
(of bananen-extract, indien verkrijgbaar)
Garnering: bigarreaux of gekonfijte kersen
Bereiding:
Klop in een grote kom de eieren met de melk en 125 g suiker tot het mengsel
schuimig is. Voeg dan de boter en het vanille-extract toe. Smelt in een
aluminium puddingvorm de rest van de suiker en laat die karameliseren. Draai met
de vorm om de karamel over alle zijden van de vorm te verdelen. Klop het
eiermengsel nog een keer op en schenk het snel in de vorm. Bedek de vorm met
aluminiumfolie, dat u aan de onderkant goed beboterd hebt. Zet de vorm in een
grotere pan, die half gevuld is met water. Zet alles in de oven en laat het 30
minuten staan bij 180°C. Verwijder de folie en controleer met een mes of de vla
gaar is (als het mes er droog uitkomt, is de vla gaar). Laat de karamelvla in de
vorm afkoelen. Stort ze dan op een dienblad. Garneer bovenop en aan de zijkanten
met bigarreaux of gekonfijte kersen.
|